Byl to pocit, jako kdybyste polykala lávu,“ popsal Radim Řehůřek své pocity během jezení papriček, za který si vysloužil zápis do České databanky rekordů. Během dvou minut snědl 10 papriček Trinidad Moruga Scorpion red, jejichž pálivost dosahuje 2 009 231 jednotek SHU. Pro představu, běžné obranné pepřáky mívají kolem 3 až 4 milionů jednotek SHU.

Nebyl to ale jeho první rekord. „To byl spíš takový pohodový, kde jsem si povídal s novináři, a přitom jsem schroupal 13 těch Morug,“ popisuje předchozí rekord. Blesku sdělil, že šlo spíše o to nastavit laťku pro další, aby bylo co překonávat.

„Zcela úmyslně to jsou Morugy, protože s Morugama nikdo nechce dělat rekordy mimo mě, protože jsou nejzákeřnější,“ dodává. V Česku navíc platí pravidlo, že 30 minut po dojedení je kandidát na rekord v tzv. karanténě. To znamená, že je pozorován komisaři a v případě, že by se pozvracel, tak by rekord nebyl uznán. Zároveň se nesmí napít ničeho s laktózou. Toto pravidlo by mělo začít platit i v zahraničí.

Další rekordy na obzoru

V následujících měsících, možná ještě letos, chce pokořit další, tentokrát světový rekord. Chce zjistit, kolik dokáže sníst papriček Carolina Reaper během 10 minut, jejíž pálivost dosahuje až 2 200 000 jednotek SHU a do nedávna se jednalo o nejpálivější papričku na světě.

V příštím roce se také plánuje zúčastnit akce na Slovensku, kde plánuje sníst 100 papriček Carolina Reaper na čas.

„Díky chilli, nejsem totálně slepej“

Radim Řehůřek trpí Usherovým syndromem, který ho postupně připravuje o zrak, sluch i o rovnováhu. S nemocí mu mimo jiné pomáhá i chilli. „Zjistil jsem, že to má jako pozitivní vliv na zdraví a podobně. Třeba teď mi oči hodně kolísají, ale díky chilli, nejsem totálně slepej,“ sdělil Blesku. Do očí si kape speciální kapky, které si vyrábí z chilli.

Nejpálivější jídlo

Co se týče papriček, tak už ochutnal i tu nejpálivější – Pepper X, která byla do Guinessovy knihy rekordů zapsána 23. srpna 2023. Svou průměrnou pálivostí dosahuje 2 693 000 jednotek SHU.

Za nejpálivější označil indické jídlo vinadloo od Lakyho z Lakyho chilli. Toto jídlo bylo připraveno speciálně pro soutěž v pojídání pálivých jídel, která probíhá na festivalu Plechová huba. Do soutěžního vindaloo přidává Laky mimo pálivých papriček i speciální extrakt, který má 10 milionů jednotek SHU.

„I přihlížející lidi, kteří ochutnali na špičku lžičky tu soutěžní verzi, ale opravdu na špičku, tak zrhali na záchod zvracet,“ vzpomíná Radim. Z 13 soutěžících zůstali tehdy jen dva včetně Radima.

Fotogalerie
11 fotografií