Pošta kvůli špatným hospodářským výsledkům zrušila od letošního července v Česku tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku. V metropoli se rušení dotklo 35 ze 106 pošt.

Praha vlastní v okolí budovy pošty řadu pozemků. Nákupem nemovitosti se podle materiálu zvýší hodnota pozemků patřících městu. Koupí bude moci město rovněž maximalizovat potenciál výhod urbanistického plánování a strategického rozvoje ze sociálního, ekonomického i enviromentálního hlediska.

Budova je ve špatném stavu. Zjištěn byl výskyt azbestu, budova má nefunkční centrální vzduchotechniku, zatéká terasou do prvního nadzemního podlaží a z budovy uniká teplo. Opravit je nutné také trafostanici, jejímž vlastníkem je PREdistribuce. Energetická náročnost budovy je na stupni E, tedy druhý nejhorší na šestistupňové škále. Součástí je podzemní garáž s 39 místy a příjezdová cesta.

ČP vyhlásila letos v září aukci, ve které chtěla budovu prodat. Vítěz nabídl cenu necelých 400 milionů. Pošta následně aukci bez uvedení důvodu zrušila. O nemovitost projevil zájem pražský magistrát ještě před vyhlášením aukce. Ještě před jejím zrušením pak zástupci města uvedli, že s poštou budou nadále jednat.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením, mezi které patřilo i zrušení 300 z 3200 poboček v polovině roku. Pošta zaměstnává téměř 22.000 lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Pošta tento týden také uvedla, že vypsala výběrové řízení na prodej budovy hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím, kterou nikdo nevyužil. Budovu, ve které v současnosti mimo jiné sídlí management podniku, Česká pošta prodává dohromady s domem v Moravské ulici, kde je cena 62,39 milionu korun.