Trestní oznámení týkající se údajného porušení povinnosti při správě cizího majetku podal v souvislosti s mostem spolek Nebourat, který bojuje za zachování památky. Podle aktivistů se správce, jímž je Správa železnic, o dopravní stavbu nestaral a zanedbával opravy. Od minulého pátku se jím zabývají policisté. „Mohu potvrdit, že kolegové z hospodářské kriminálky zahájili úkony trestního řízení na základě oznámení podaného pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívaní vlastnictví,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský.

Přetahovaná o most

Železniční most na Výtoni spravuje Správa železnic. Podle jejího názoru jej nelze opravit a řešením je postavit nový. Proti tomu se staví spolek Nebourat. Žádá památku zachovat, opravit a v petici nasbíral již 18 500 podpisů! K opravě mostu vyzval i ministra dopravy Martina Kupku (ODS).

Železničáři: Opravovali jsme!

Nařčení spolku, že se o památku nestarala a neopravovala ji, Správa železnic odmítá. Tvrdí, že most opravovala opakovaně, když v roce 2008 nechala vyměnit mostnice, které v roce 2020 a 2021 opět nahradila novými. „Jednalo se však o údržbové práce, které nemohly výrazně prodloužit celkovou životnost mostu. Správa železnic zároveň odmítá, že by se dopustila protiprávního jednání. Do této chvíle nebyly ze strany Policie vůči Správě železnic učiněny žádné úkony trestního řízení, zejména nebylo zahájeno trestní stíhání,“ sdělila mluvčí organizace Nela Friebová.

Fotogalerie
17 fotografií