Divadelní spolek Ty-já-tr je pojem, který svým významem už dávno „přerostl“ pražskou Letnou a Holešovice. Režisérka, herečka a učitelka Radka Tesárková jej založila už v roce 1989. Od té doby se v něm dramatickému umění učila plejáda nadšených herců a hereček ze základních i středních škol, kteří se posléze mohli představit obecenstvům třeba v dětských domovech nebo domovech pro seniory, na školách a školkách i ve vězení. Klade důraz na práci s dětmi a – pro děti. Své první stopy ve sněhu umění zde zanechali třeba třeba Vojta Dyk, Petr Vančura nebo Adam Mišík.

Projekt, se kterým nyní manželský pár přichází, spoléhá také na ty nejmladší generace. „Naše unikátní divadelní cesta vzdělává a rozvíjí nejen znevýhodněné skupiny obyvatel,“ vysvětluje Tesárek. Konkrétně v oblasti financí, jež jim není cizí. „Už v roce 2018 jsme začali hrát představení Peníze nerostou na stromech. Představení jsme hráli pro žáky druhého stupně základních škol a pro děti z dětských domovů,“ vysvětluje Tesárek.

„Cílem nynějšího pilotního projektu Finanční kořeny pro budoucnost je připravit mladé lidi na budoucnost, kdy budou muset rozhodovat o svých financích a plánovat svůj osobní rozpočet. Děti jsou naše radost, naše štěstí a především naše budoucnost,“ je si Tesárek vědom.

Video
Video se připravuje ...

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit? Pavlína Horáková

Návštěva banky i představení

„Nikdo nechce skončit ve spirále dluhů, ale mnohým z nás hrozí toto riziko. Jsme si vědomi, že finanční gramotnost je jednou z klíčových dovedností právě pro budoucnost, a naším cílem je proto motivovat mladé lidi k porozumění a správě financí, a to hravou, zábavnou formou,“ vysvětluje Petr k projektu, k němuž dodává, že možná „není tak velký, jako některé jiné, ale věříme, že změní životy těch, kterých se dotkne.“

V rámci něho se mohou děti těšit na lákavý program. Tentokrát nejde už „jen“ o interaktivní divadlo, do kterého se mladé obecenstvo může zapojit. Petr s Radkou vymysleli „vstupní průzkum, besedy s finančními specialisty, praktická cvičení nebo návštěvu České národní banky“.

Nadšené děti ze „Sedmičky“

První zkušenosti už za sebou mají děti ze dvou holešovických škol. Jde o žáky a žačky 7. a 8. třídy, jednak z Fakultní základní školy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, jež má v těsném sousedství Stromovku, a Bratrskou školou – církevní základní školou naproti holešovickému metru.

„Finanční gramotnost je jednou z klíčových dovedností, které budou mladí lidé potřebovat pro úspěch v dnešním světě. Věříme, že projekt Finanční kořeny pro budoucnost je cestou, jak tuto dovednost rozvíjet zábavnou a vzdělávací formou,“ míní zástupce ředitele prvně jmenované, Pavel Machovec. Ten si spolupráci se spolkem Ty-já-tr pochvaluje dlouhodobě. „Jde o předchozí výborné zkušenosti,“ dodává.

„Žáci nemají dostatek informací a zkušeností ze světa peněz, které by jim pomohly v budoucím životě,“ míní zástupkyně ředitele Bratrské školy Hana Pokorná. „Chceme žáky motivovat a zároveň je naučit takovým dovednostem, jako je schopnost rozumět a spravovat svoje finance, plánovat rozpočet, šetřit a investovat, rozpoznat rizika a podvody a chránit se před předlužením,“ dodává s tím, že osvojení těchto znalostí a vlastností by mělo být stěžejní pro každého – ergo i pro dospělé.

Fotogalerie
34 fotografií