Společnost Základní škola Děti budoucnosti s.r.o. by na pronajatém pozemku měla postavit dvoupodlažní kontejnerovou školu se čtyřmi třídami s celkovou kapacitou 96 žáků. Smlouva byla uzavřena 8. srpna na 10 let. Od září by už měla probíhat výuka pro 1. a 2. třídy. Postupně by se mělo naplnit všech devět tříd.

Celá záležitost byla schválena bez předchozího projednání na školské komisi Prahy 12: „Celé situaci vůbec nenahrává fakt, že takový záměr nebyl probírán se členy komise školství ani na jednom z letošních jednání, a to i přesto, že poslední proběhlo na konci června,“ sdělil Blesku Jakub Rychlý (Piráti), člen komise školství na Praze 12. „V letošním roce proběhly 3 komise školství a ani na jedné z nich to nebylo projednáváno,“ dodává.

Městská část Praha 12 se dle sdělení tiskové mluvčí Petry Svobodové snaží tento pozemek pronajmout školskému zařízení už pět let

Jedna jídelna?

Děti z nové základní školy by měly chodit na obědy do ZŠ Písnická. „Už teď je problém, aby se žáci ZŠ a gymnázia vešli do školní jídelny,“ uvádí na sociálních sítích Martina A.

Obě školy nebudou sdílet žádné prostory, ani služby. Kapacita stávající kuchyně je dostatečně velká, aby mohla mezi školami vzniknout dohoda o poskytování obědů. Čas, kdy by se stravování mohlo odehrávat (pokud k tomu dojde), určí paní ředitelka ZŠ Písnická, která dobře ví, kdy dochází ke kumulaci strávníků,” sdělila Blesku Petra Svobodová, šéfredaktorka a tisková mluvčí Prahy 12.

Nájem vs. školné

Dle smlouvy uzavřené mezi městskou částí Praha 12 a Základní školou Děti budoucnosti s.r.o. činí nájemné 60 000 Kč, tedy 5 000 Kč za měsíc. I vzhledem k tomu, že výše školného by měla být 150 000 Kč za rok, budí tato částka kritické reakce.

„Pokud bych se na to díval matematicky, tak roční příjem ze školného pro školu by byl zhruba 14,4 mil (bez stravy a dalších služeb), městská část přitom bude inkasovat “jen” 60 000 Kč. To mi přijde jako velmi podezřelé. Neznám výše investic do kontejnerového řešení, ale myslím, že by mělo vedení spíše přemýšlet o rozšíření kapacit přilehlé ZŠ Písnická, než to dávat soukromému subjektu v podstatě za symbolickou cenu,“ sdělil Blesku Jakub Rychlý.

„Podle směrnic MČ mají sportovní, kulturní a školní organizace možnost získat pronájmy a podnájmy za symbolickou cenu. V tomto případě se o symbolickou cenu nejedná, už proto, že musíte připočítat cca 40.000 Kč ročně za údržbu pozemku, o který se nyní stávající škola nebude muset starat,“ sdělila Blesku Petra Svobodová.

„Nepřijde mi vhodné, že městská část pronajme pozemek za 5000 Kč měsíčně, když školné bude kolem 150 000 Kč za rok, tudíž by pronájem a provoz zaplatilo pár žáků. Chápeme, jako Piráti, snahu městské části pokrýt nedostatečné kapacity základních škol, ale nemyslím si, že tohle je řešení, které přispěje k vyřešení takového problému,“ dodává Jakub Rychlý.

„Asi jsem staromódní, ale za 150 tisíc ročně si pro moje dítě představuju teda hezčí prostory k výuce nežli kontejner,“ uvádí na sociálních sítích Lucie K.