Letošního ročníku se zúčastní umělci z 15 zemí. Diváci se mohou těšit například na velšské NoFit State, francouzské Cirque Aïtal, kanadské Cirque Alfonse nebo bratrovražedné Collectif Malunés s Movedbymatter. Chybět nebudou ani domácí soubory. Na festivalu vystoupí i Losers Cirque Company nebo Cirk La Putyka.

Umělci si pro letošní ročník připravili celou řadu unikátních představení. Chybět nebudou experimenty s nebezpečnou cirkusovou technikou, akrobatická vystoupení, žonglérská představení i klaunská čísla. Představení budou probíhat uvnitř cirkusových šapitó i pod širým nebem.

Návštěvníci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program, který je z velké části zdarma. Budou si moci například prohlédnout výstavu fotografií, hravé interaktivní instalace, zajít na debaty po skončení představení nebo si vyzkoušet umělecké workshopy.

Pořadatelé festivalu myslí i na nejmenší diváky, pro které bude, stejně jako v předchozích letech, připravena vlastní scéna. Třeba výtvarné workshopy, cirkusové i žonglérské dílny a představení českých i zahraničních souborů.

Slavnostní zahájení

Ve středu 16. srpna bude festival zahájen a nemůže být pochyb o tom, že to bude velkolepé. „Máme kulaté narozeniny a chceme vzdát poctu novému cirkusu, žánru či disciplíně, která je už po dvacet let součástí našeho života na Letné,“ uvádí k zahájené festivalu jeho ředitel a zakladatel Jiří Turek.

„Proto jsme spojili síly českých a švédských umělců, aby vzniklo něco jedinečného, něco, co na české novocirkusové scéně zatím nebylo. Zveme diváky, aby se přišli sami přesvědčit, zda se nám to povedlo,“ dodává.

Festival zahájí show s názvem Aquanauts, který vznikl v rámci projektu Pocta novému cirkusu. Padesát špičkových akvabel a akrobatů zavede diváka hluboko pod vodní hladinu i vysoko do nebes a spojí vodu, oheň, vzduch a lásku.

Představení si připravili akrobaté z Cirk La Putyka, Losers Cirque Company, AirGym Art Company ve spolupráci s akvabelami z pražského SK Neptun a artisty ze švédského Cirkus Cirkör.

Slavnostní zahájení proběhne hned dvakrát, a to ve středu 16. a ve čtvrtek 17. srpna od 21 hodin u vodní nádrže na Letné – mapa ZDE. V obou případech je představení zcela zdarma.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z představení Letní Letná, 14. 8. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
25 fotografií