S výstavbou voliéry pro pěvce z himálajského podhůří začala zoo podle Bobka, když přestaly mrazy, takže trvala zhruba půl roku. "Nejen voliéra, ale i přestavba uvnitř pavilonu, dohromady stála 12 milionů korun," uvedl. Podle Bobka voliéra hezky doplňuje prostor, protože respektuje kruhový tvar samotného pavilonu.

Od dnešního dne mohou návštěvníci pražské zoo vidět ve venkovním prostředí například sojkovce rezavouché i s mláďaty, která jsou odchována v Zoo Praha. "Sojkovce rezavouchého jsme odchovali jako první na světě a dosud jsme jediní," uvedl Bobek. Dále zmínil například morčáky šupinaté, kteří jsou velmi ohroženým druhem. Pro ně je ve voliéře vytvořen umělý vodní tok, který napodobuje jejich přirozené prostředí.

Kurátor ptáků pražské zoo Antonín Vaidl uvedl, že další obyvatel voliéry, drozd černoprsý, je ohrožený kvůli poptávce po jeho pěveckých schopnostech. "V Asii je kvůli jeho zpěvu obchodovaný, protože tam pořádají pěvecké soutěže pro ptáky," řekl. Chovatelé se pak snaží tyto ptáky získávat obchodem. Dále řekl, že je voliéra technicky zajímavá, protože díky oválné konstrukci eliminuje konstrukční prvky, které by překážely ve výhledu na ptactvo. "Voliéra je vyvýšená, takže se děti vidí téměř tváří v tvář s morčáky," dodal.

Voliéra Sečuán není jediným stavebním projektem v pražské zoo. Nejzásadnější investicí je podle Bobka výstavba nové expozice Arktida, která bude určena pro lední medvědy. "V ideálním světě bychom s výstavbou mohli začít ještě letos," řekl. V nedávné době podle něj začali s přestavbou plání a s výstavbou výběhu a stájí pro koně Převalského. Chystají se pokračovat s výstavbou plání pro velbloudy. "Díky tomu se k nám vrátí nosorožci indičtí," dodal. Také v zoo budují prostor pro dikobrazy srstnatonosé, jejichž výběh nahradila právě nová voliéra Sečuán.

Patrony nové voliéry se stala kladenská kapela Zrní, u slavnostního přípitku čajem byla také primátorova náměstkyně Jana Komrsková.

Video
Video se připravuje ...

Luskouní samička Šiška v létě 2023 Zoo Praha

Fotogalerie
7 fotografií