Když se Šiška 2. února 2023 v ranních hodinách narodila, vážila podle chovatelky Anety Loužecké jen něco málo přes sto gramů. Teď už je z ní pořádná slečna - váží bezmála 1600 gramů a má se čile k světu. Zoo Praha začátkem července zveřejnila video, na němž je Šiška vidět, jak se krmí speciální kaší z larev trubců.

„Dalo by se říci, že to, co vidíte, je malý zázrak. Protože pouze 20 procent mláďat luskounů je schopno v chovech přejít samostatně na pevnou stravu, tedy na tu kaši, kterou oni žerou, bez toho, aniž by se musely použít mravenčí larvy jako takový malý přechod. Právě toto období bývá nejkritičtější a bývá v něm zaznamenána největší mortalita zvířat,“ vysvětluje Loužecká.

Video
Video se připravuje ...

Luskouní samička Šiška v létě 2023 Zoo Praha

Šiška ale zvládla přejít na kaši přímo z mateřského mléka, které si ještě čas od času dá. „Pokud vše půjde jako dosud, tak už během letošního léta bychom mohli považovat za první luskouní mládě odchované v Evropě,“ uvádí Loužecká. Jednalo by se tak o historický úspěch. 

„Nejsme schopni říci, do jaké míry je Šiška ještě závislá na mateřském mléku, nicméně konzumuje stále větší dávky speciální kaše z larev trubců, kterou se živí i její rodiče,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Teoreticky bychom ji tak již nyní mohli prohlásit za úspěšně odchovanou – a to jako první mládě luskouna v Evropě – ale raději přece jen ještě pár týdnů počkáme,“ dodává. 

Luskouni jsou jediní savci pokrytí šupinami. Vyskytují se v osmi druzích v subsaharské Africe a v jižní Asii. V důsledku lovu a nelegálního obchodu jsou v současnosti ohrožení a na jejich ochraně se podílí i Zoo Praha.

Fotogalerie
15 fotografií