Praha vlastní podle dřívější analýzy asi 7000 bytů, dalších zhruba 23.000 jich spravují městské části a o jejich pronájmech si rozhodují samy. Udženija dříve ČTK sdělila, cílem nových pravidel je proces přidělování bytů stabilizovat. Nový systém je podle ní založen na odbornosti při přidělování bytů, dlouhodobé motivaci pro nájemníky a transparentnosti pravidel.

Koalice návrh kritizuje

Návrh se však nelíbí jejímu kolegovi ve vedení města Zábranskému, který má nyní v městské radě na starost majetek a transparentnost a v předchozí se staral o bydlení. Za jeho působení vznikl současný systém hodnocení žádostí o městské nájemní bydlení, který je založený na bodovém hodnocení. Piráti podle radního návrh nových pravidel nepodpoří.

Cílem bodového systému bylo podle Zábranského ukončit praxi, kdy žádosti hodnotila komise bez jasných a předvídatelných pravidel. "Změny, které byly v tom náhledu, který jsem viděl, mi přijdou jako v mnoha ohledech krok špatným směrem a návrat do minulosti," řekl radní ČTK k návrhu nových pravidel. Případné změny v prioritách přidělování bytů, pokud se na nich koalice shodne, se podle něj dají udělat úpravou stávajícího systému. "Nechápu, proč návrh nemění změnu bodování tak, aby se změnily cílové skupiny, a místo toho celý systém úplně ruší," řekl.

Pokud by návrh prošel, znamenalo by to podle něj pro až stovky domácností v městském nájmu neprodloužení smlouvy, protože by se najednou do nových podmínek nevešly. Radní se zároveň ztotožnil s kritikou ze strany neziskové organizaci Platforma pro sociální bydlení, které k tomu odeslala vedení města otevřený dopis.

Proti jsou odborníci i opozice

Za zásadní problém organizace kromě rušení bodového systému označila například to, že by o byty mohly žádat jen osoby s aktuálně platnou nájemní či podnájemní smlouvu, tedy jen ti, kteří už bydlení mají. Vstupní kritéria návrh podle platformy nastavuje příliš přísně a vůbec se nezaměřuje na osoby v bytové nouzi, tedy lidi bez domova nebo s nejistým bydlením například na ubytovnách nebo v azylových domech. Problematická je podle organizace i podmínka trvalého bydliště v metropoli alespoň po dobu pěti let.

Záměr kritizuje i opoziční Praha Sobě. "Kromě toho, že navrhovaný systém ruší transparentní bodový systém, podle kterého se dosud objektivně porovnávalo mezi jednotlivými žadateli, mizí tím i možnost jakékoli kontroly rozdělování městských bytů. A sociální politika se bez bytů reálně nedá vůbec dělat," uvedl dříve její lídr Jan Čižinský.

Individuální přístup

Udženija dříve v reakci na kritiku uvedla, že je zásadní přistupovat k žádostem individuálně, protože osudy lidí nejde převést na body. "Poprvé budou k posuzování žádostí přizváni odborníci z Centra sociálních služeb a na základě jejich odbornosti budou žádosti posouzeny. Smyslem sociální péče je dostat klienta zpět do 'normálního' života, a ne ho zacyklit v kolotoči sociální podpory," uvedla.

Fotogalerie
18 fotografií