V areálu firmy Pražská strojírna, která se zabývá především výrobou kolejových kostrukcí, byla v těchto dnech dokončena stavba největší FVE v Praze. Firma na střechy svých výrobních hal a skladů instalovala fotovoltaické panely, díky kterým pokryje svoji spotřebu energie, a počítá i s přebytky, které odprodá do distribuční sítě.

„V areálu bylo nainstalováno celkem 2200 kusů solárních panelů, které pokrývají plochu odpovídající výměře 23 tenisových kurtů. Celkově je elektrárna schopna vyrobit až 980 megawatthodin elektřiny za rok. Množství takto vyrobené elektřiny odpovídá například roční spotřebě 300 běžných domácností,“ vysvětluje Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny.

„Podle plánu bychom měli pokrýt celkovou spotřebu výroby i v administrativních budovách, což zahrnuje 24hodinové provozy několika soustruhů, čističek vzduchu a dalších strojů a ještě 35 % prodat. Nadále ale budeme odebírat proud ze sítě, zejména ve špičkách a během zimy. Nezbývá než doufat, že po spuštění bude hodně svítit sluníčko,“ dodal s úsměvem Masarovič.

Významný je i ekologický aspekt celého projektu, díky provozu elektrárny dojde k úspoře emisí CO2 ve výši zhruba 500 tun za rok. Zkušební provoz elektrárny bude zahájen v červenci. Návratnost celého projektu se předpokládá do šesti až osmi let.

Od prvotních jednání o výstavbě elektrárny po finální dokončení uběhlo pouze 15 měsíců. Samotná výstavba elektrárny začala ve strojírně začátkem letošního roku. Celý projekt je výsledkem vzájemné spolupráce městských firem hlavního města Prahy. Pražská plynárenská, skrze svou dceřinou firmu Prometheus a společnost Atlantis Management, je dodavatelem celého projektu.

S instalací fotovoltaických panelů chce Praha na svých budovách pokračovat i nadále. Podle šéfa zastupitelského výboru pro energetiku Jana Chabra (TOP 09) je nicméně zásadní, aby obě komory Parlamentu schválily novelu energetického zákona, která městu umožní přebytky z výroby na konkrétních budovách využívat v jiných.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s Petrem Částkem o fotovoltaice Reflex.cz

Fotogalerie
10 fotografií