Průměrný kočárek má na šířku asi 60 centimetrů, invalidní vozík zhruba 70 cm, dětské odrážedlo s dítětem přes 40 cm. Přádovou ulicí v pražských Kobylisích po chodníku neprojdou, a když, jen obtížně. Brání jim auta zaparkovaná na nově nakreslené zóně placeného stání doslova pár kroků od parkoviště.

A to i přes to, že vyhláška o užívání pozemních komunikací uvádí, že chodník pro chodce musí mít šířku nejméně 1,5 metru. Na ten se má vejít pruh pro pěší široký 0,75 metru s bezpečnostním odstupem 0,5 metru od vozovky a 0,25 metru na druhé straně od pevných překážek, jako jsou zdi, ploty a podobně.

Dělali to vždy

Tady se však úřady domnívají, že stačit bude zhruba půl metru. „Tomu říkám urbanismus! Zkontrolujte si prosím detektory oxidu uhelnatého uvnitř radnice. Pokud mozek nemá dostatek kyslíku, nemůže správně fungovat, což vede k řešením, jako je toto,“ zhodnotil projekt třeba youtuber a pozorovatel pražského života Adam Something. Projekt si ale radnice i Technická správa komunikací a projektanti pochvalují. „Parkovalo se tu tak vždycky,“ zní jejich lakonická obhajoba.

Potlesk i kritika

Místní obyvatele i návštěvníky řešení parkování rozdělilo na dva tábory. Jedni kritizují, že mezi zrcátkem auta a křovím zbude škvíra, kterou se chodci sotva protáhnou, a auta je vyženou z chodníku na silnici. Ač je poměrně klidná, určitý provoz tu je. Druzí si pochvalují, že přibyla parkovací místa. Nejspokojenější jsou rezidenti, kteří si zaparkují hned u domu.

Radnice: Služba místním

Podle mluvčího radnice Martina Šalka „by bez zřízení zón v ulici místní obyvatelé parkovat nemohli. Proto se projekt snažil zachovat co největší množství parkovacích míst,“ řekl Blesku. Serveru Zdopravy.cz pak zastupitel Martin Štěrba (36, Piráti) potvrdil: „Usnesení o zavedení zón byla přijata všemi hlasujícími na jednání, a to napříč politickým spektrem.“ „Legalizace porušování předpisů v praxi,“ shrnul za odpůrce Václav Dobiáš na Twitteru.

Víte, že...

Pěší průchod kobyliskou ulicí je stejně široký jako nejužší pražská ulička nad Čertovkou na Malé Straně. Tam chodce řídí semafor.

Fotogalerie
17 fotografií