„Předmětem veřejné zakázky je provedení hloubkového auditu spočívajícího v prověření všech relevantních skutečností souvisejících s vybranými veřejnými zakázkami a dalšími projekty DPP v souvislosti s kauzou 'Dozimetr' za období let 2014 až 2022,“ sdělil ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman. Firmy se do soutěže mohou hlásit do 2. srpna.

Již dříve magistrát vybral firmu pro audit zakázek, které DPP zadal firmě Xanthus Servisní a které byly podle kritiků nevýhodné. Jejich prověření zastupitelé schválil loni v červnu spolu s audity přímo zaměřenými na kauzu Dozimetr.

Provedení auditů schválili po vypuknutí kauzy zastupitelé loni v červnu, následovaly problémy s vypsáním tendrů na auditorské firmy, kvůli kterým se jejich pořízení výrazně protáhlo. Kromě auditů v DPP mají vysoutěžené firmy prověřit také zakázky magistrátu a poté dalších městských společností, zejména těch, které byly v gesci bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (dříve STAN), který byl v kauze Dozimetr obviněn. Konkrétně jde o firmy Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost a Kolektory Praha. Audit čeká také Technickou správu komunikací.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila vedle Hlubučka také bývalého finančního ředitele DPP Mateje Augustína nebo podnikatele Michala Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Video
Video se připravuje ...

Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby Aktu.cz

Fotogalerie
27 fotografií