Policie v březnu zadržela celkem 21 lidí, kteří se údajně pokusili vniknout do budovy muzea a násilím sundat ukrajinskou vlajku. Všichni byli podezřelí z přestupku, proto případy řešila radnice Prahy 1. „Čtrnáct řízení bylo pravomocně ukončeno. Ve všech případech byl uložen správní trest - pokuta,“ sdělil serveru mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo. Případ jednoho z dalších sedmi zadržených byl již odložen. „Ve zbylých případech stále probíhá přestupkové řízení,“ dodal Bidlo.

Útok na kulturní instituci

Do Národního muzea se po demonstraci pokusilo vniknout několik stovek účastníků, kteří chtěli vlajku sundat. Obvodní soud pro Prahu 1 již dříve odsoudil Jaroslava P., který ke stržení ukrajinské vlajky vyzýval. Za podněcování k trestnému činu mu uložil čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Na 18 měsíců mu zároveň zakázal pobyt na území Prahy. Rozhodnutí není pravomocné.

Úřad městské části Praha 1 podle serveru Seznam Zprávy neřešil případ děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslava Ševčíka, který se po demonstraci rovněž dostal do potyčky před muzeem. Rektor VŠE Petr Dvořák kvůli tomu navrhl jeho odvolání, akademický senát fakulty zatím jednání o jeho návrhu ale přerušil. Ševčík trvá na tom, že nejsou důvody, aby v čele fakulty skončil. Tvrdí, že se u Národního muzea ocitl náhodou a pouze tam pomáhal zraněnému člověku.

Napadení policistů

Pražští policisté také pátrali po dvojici mužů, kteří se během demonstrace pustili do zasahujících policistů. Policejní mluvčí Violeta Siřišťová k tomu uvedla, že se násilí dopustili „žerdi, na které měli zavěšenou vlajku”. Jeden muž se policistům sám přihlásil, po druhém pátrali několik měsíců.

I toto pátrání je nyní u konce. Muže policisté identifikovali zkraje července. „Totožnost druhého muže již taky známe. V současné chvíli s ním probíhají standardní úkony trestního řízení,” sdělila Siřišťová 9. července.

Útoky kvůli uprchlíkům

V souvislosti s březnovou demonstrací se policie zabývala více případy. Obvodní soud by měl řešit případ muže, který podle policie po demonstraci poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ. V polovině května za veřejné schvalování válečných zločinů potrestal půlroční podmínkou s odkladem na dva roky jednatřicetiletého muže. Podle nepravomocného rozsudku měl na sobě na demonstraci nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Muži soud také na rok zakázal pobyt na území Prahy, měl by navíc zaplatit 12 000 korun jako peněžitý trest.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace policie ČR

Fotogalerie
39 fotografií