„V době oběda jsme šli s kolegou venčit. Vadí nám nepořádek a běžně z řeky taháme odpadky, takže moje první myšlenka byla, že jde zase o jednu vyhozenou lahev,“ popsala Blesku s tím, že ani před týdnem nezaváhala a z vody ji vylovila.

Plánovala ji vyhodit do kontejneru, tak jako vždycky. Tahle ale byla zavřená a uvnitř byl srolovaný papír. Nejprve nešel vytáhnout. Musela vydržet až do kanceláře, kde ho s kolegy pinzetou vyjmuli a rozrolovali. „Vzkaz je bez podpisu, jde o krásný obrázek. Pirátskou malůvku. Je pro nás velmi tematická, protože pracujeme na videohře s námořní tematikou,“ popsala s nadšením Nikki Severin.

Nyní se snaží po autorovi pátrat. „Rádi bychom jeho výtvor zvěčnili v naší videohře a také se s ním potkali, protože, ač se to může zdát jako hloupost, tak najít vzkaz v lahvi je jedna z položek na mém seznamu přání,“ vysvětluje.

Nejstarší je z roku 1886

Dosud nejstarší vzkaz byl nalezen v roce 2018 na západoaustralském pobřeží v lahvi od ginu. Odeslán byl roku 1886 z Německa. Byl součástí experimentu, který měl za cíl zmapovat mořské proudy.

Znáte autora obrázku?

Ozvěte se na tip@blesk, cztip@cz S, SMS, MMS: 724 249 000

Video
Video se připravuje ...

Hodina dějepichu 55 Reflex.cz

Fotogalerie
5 fotografií