Lanovka je mezi návštěvníky velmi oblíbené zpestření, i když na první pohled vypadá jak z minulého století, prošla letos v zimě generální opravou, při které se vyměnily sedáky i opěrátka a také dostala nové chromování. Zrekonstruovanou atrakci navíc čekalo velké jubileum, během čtvrtečního dopoledne se mohla těšit na devítimiliontého cestujícího.

Tím se krátce po půl jedenácté dopoledne stal Jan Bureš, který byl na návštěvě v zoo se svým malým synkem Pavlem. „To jste mě opravdu zaskočili, takové číslo bych opravdu nečekal,“ odpověděl evidentně zaskočený jubilant. „Já sem chodím odmala a lanovkou jsem jel také mnohokrát, ale syn dnes pojede vůbec poprvé,“ usmál se. Malého Pavlíka rozruch kolem příliš nezajímal, věnoval se své zmrzlině, kterou má podle tatínka z celé zoo vůbec nejradši. Jubilanti také neodešli s prázdnou, dárky dostali jak od zoo, tak od dopravního podniku. Pavlík tak má například nového plyšového tygříka a celá rodina zase lístky do Muzea MHD a další drobnosti.

Video
Video se připravuje ...

Lanovka v pražské zoo svezla devítimiliontého návštěvníka. Stal se jím Jan Bureš ze Záryb a malý Pavlík Veronika Foltová

Oblíbená atrakce

Když se v zoo slavil osmimiliontý cestující, bylo to před skoro čtyřmi lety. „Předchozí, osmimilionovou metu jsme zvládli v rekordně krátkém čase tří let a dvou měsíců. Na dosažení devítimiliontého cestujícího na lanovce v Zoo Praha jsme potřebovali přesně 1400 dnů, tj. 200 týdnů nebo tři roky a deset měsíců. Zdá se však, že se zájem návštěvníků o lanovku v Zoo Praha vrací opět na předcovidovou úroveň. Aktuální výsledky naznačují, že letos bychom mohli překonat rekord z roku 2017, kdy lanovku využilo více než 330 tisíc zákazníků,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel dopravního podniku.

Zajímavostí bezesporu je i fakt, že v 60. letech se v pražské zoo plánovaly lanovky hned tři. „Nakonec se uskutečnila realizace pouze té stávající, takzvané ‚dětské‘ lanovky, která patří k těm nejvyhledávanějším místům na trase návštěvníků v areálu. Ti tuzemští se na ni zpravidla těší a s ohledem na ni plánují svou návštěvu, ti zahraniční ji považují za zábavnou výstřednost a ve svých recenzích ji oceňují,“ popisuje ředitel Zoo Praha, Miroslav Bobek.

Poslední generální rekonstrukcí prošla lanovka mezi lety 2020 – 2021, kdy jí byla vyměněna hydraulika i hlavní brzdy, zmodernizovalo se i zázemí obsluhy a také byl nainstalován kamerový systém, který do té doby úplně chyběl. „Další předepsaná generální oprava je naplánovaná na rok 2024,“ uzavřel Witovski.

Fotogalerie
67 fotografií