Duni, dcera slavné Moji, přijela do Prahy ze severu Španělska loni v půlce září. Ve stejné době přivezli chovatelé i samce Kisumu (26). Cíl byl jediný – další přírůstek do gorilí rodiny. A právě dnes ředitel pražské zoo tuto radostnou zprávu potvrdil. „Aktuálně: Duni je březí,“ napsal Bobek na svůj twitterový účet. Březost goril trvá zhruba 8,5 měsíce, mládě by tak na svět mělo přijít začátkem příštího roku.

Gorilí rodinka si bude úžívat fungl nový pavilon s názvem Rezervace Dja. Společně s Duni, Kisumem a jejich potomkem jsou součástí skupiny i samice Shinda, Kijivu a Kamba a samec Ajabu.

„Pětadvacetiletý samec Kisumu žil v rakouské Zoo Schmiding ve výhradně samčí skupině. Devítiletá Duni, která se narodila ve španělském Cabárcenu slavné Moje, teprve nedávno pohlavně dospěla. Evropský koordinátor chovu goril je doporučil ke spojení právě za účelem rozmnožení, zejména díky jejich vhodným genům. S trochou štěstí by tak mohla Zoo Praha jejich potomka přivítat zhruba v polovině příštího roku,“ napsala pražská zoo loni v řijnu. Malý zázrak tak předpověděli skoro přesně.

Gorila nížinná, která přirozeně obývá oblast rovníkové Afriky, je největší a nejmohutnější z lidoopů. Měří až 1,8 metru a váží až 275 kilogramů. Tito primáti, kteří mají převážně černě zbarvenou srst, se přitom živí převážně rostlinami. Gorily žijí v rodinné tlupě vedené dominantním samcem.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. O dva roky později se jí narodila samička Duni.

Zoologická zahrada v Praze, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Rezervace Dja je největším výstavním prostorem Zoo v Troji. Prostory kromě goril nížinných obývají guerézy pláštíkové, kočkodani, křečkomyši nebo kaloni.

Video
Video se připravuje ...

Spojování goril v Zoo Praha Zoo Praha

Fotogalerie
32 fotografií
ý