Do první desítky nejnavštěvovanějších míst se vešly ještě Aquapalace v Čestlicích, Dolní Vítkovice v Ostravě, Zoo Zlín, Aqualand Moravia Pasohlávky, Safari Park Dvůr Králové, hrad Špilberk v Brně a Zoologická zahrada Ostrava.

Pražská zoo

Pražskou zoo loni navštívilo 1,4 milionů lidí, zlínskou téměř 800.000 a Safari park ve Dvoře Králové zaznamenal zhruba 670.000 návštěvníků. „Zoologické zahrady hrály loni prim, co se týče turistů, v celkem osmi ze čtrnácti krajů. Konkrétně v Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém, Olomouckém, Plzeňském, na Vysočině, Ústeckém a ve Zlínském kraji,“ řekl ředitel CzechTourism Jan Herget.

Pražský hrad si prohlédlo 1,4 milionu turistů, Špilberk v Brně 607 000 lidí. Vedle památek jsou velmi navštěvované také akvaparky. Do Čestlic loni dorazilo 968 000 lidí, Aqualand Moravia v Pasohlávkách navštívilo 727 000 lidí.

„Spolu s kraji sledujeme také sdružené turistické cíle. Jde o místa různého charakteru, které se prezentují pod jednou značkou a u nichž se sleduje celková návštěvnost. Přehled za rok 2022 vyhrály Dolní Vítkovice a Landek Park Ostrava, přivítaly na 956.000 lidí,“ uvedl vedoucí Institutu turismu agentury CzechTourism Petr Janeček. Na druhém místě mezi sdruženými turistickými cíli byl muzejní komplex Národního muzea v Praze se zhruba 887 000 hosty. Na třetím místě skončil Dinopark v Plzni, navštívilo ho 837 000 lidí.

CzechTourism vytvořil přehled za loňský rok na základě návštěvností více než 1500 turistických cílů z celého Česka. Na serveru Kudy z nudy je dělí do 12 kategorií. „Kromě dříve zmiňovaných hradů a zámků, zážitkové dopravy, zábavních turistických cílů či zoo, zahrad a akvárií se jedná například o architekturu. Tam loni vyhrál Obecní dům v Praze. Dále to jsou třeba pietní místa, zde první příčka patří Terezínu, nebo lidová architektura s vítězným Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm,“ dodal Janeček.

Agentura se snaží uvádět také tipy na bezbariérová místa. V Praze je to třeba Schwarzenberský palác na Hradčanském náměstí, na Vysočině mimo jiné Smyslová zahrada Panského dvora v Telči, v Karlovarském kraji Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou a tamní okruh relikviáře svatého Maura, ve Středočeském kraji zase Památník Karla Čapka ve Staré Huti.

V prvním čtvrtletí letošního roku se v hotelech, penzionech a kempech v Česku ubytovalo 3,8 milionu turistů, což je meziročně o třetinu více. Přibyli hlavně zahraniční hosté, jejich počet meziročně stoupl téměř o 90 procent. Turisté strávili za první tři měsíce v ubytovacích zařízeních téměř deset milionů nocí, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je to čtvrtinový nárůst. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Fotogalerie
45 fotografií