Obrovský strach měli kolegové z Nového prostoru o Stanislava K., který je velmi známou postavou z Národní třídy. Lidé ho roky vídali v tamní stanici metra, kde prodával Nový prostor, časopis stejnojmenné organizace, která pomáhá bezdomovcům a dalším lidem v tísni. Jednoho dne se po něm ale beze stopy slehla zem. 

„Naposledy byl u nás v denním centru dne 9. 5. 2023. Z výpisu z jeho platebního terminálu jsme identifikovali, že dne 10. 5. 2023 v 07:36 hodin ještě na Národní třídě byl, což je také poslední stopa. Od té doby o něm nemáme žádné zprávy a vylučujeme, že by chtěl s prodejem Nového prostoru skončit, v posledních dnech a týdnech se mu vedlo velmi dobře,“ sdělil Nový prostor na svých sociálních sítích.

Policisté po Stanislavovi intenzivně pátrali. „Kriminalisté prověřují všechna místa, kde by se mohl zdržovat. Vzhledem k tomu, že se jednalo o muže bez domova, jenž žil v různých azylových domech, se nám ho zatím bohužel nepodařilo vypátrat,“ řekl Blesku koncem května policejní mluvčí Richard Hrdina s tím, že policisté prověřili nemocnice, záchytné stanice i další místa, ale zatím marně.

Konflikt

5. června pak policisté požádali o pomoc při pátrání veřejnost, uvedli také další detaily. Muž byl prý naposledy viděn 10. května kolem poledne v OC Quadrio u výstupu z metra Národní třída. „Následně tam mělo dojít ke konfliktu mezi ním a neznámou osobou, od té doby ho nikdo neviděl. Kriminalisté zjistili, že muž ani ten den nedorazil do střediska Nového prostoru, nevlastní mobilní telefon, měl by mít u sebe pouze osobní doklady. Vzhledem k tomu, že se pohřešovaný do dnešního dne nikomu neozval, je důvodné podezření, že by mohl být ohrožen na životě a zdraví,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský. 

Lidem chybí

Řada lidí si Stanislava z Národní třídy dobře pamatuje. „Dnes se po pánovi ptali u nás v práci na Národní třídě. Doufám, že se brzy najde, znám ho osobně. Vždy byl slušný, nakoupil si jídlo, sem tam pivko, měl radost z každého dne. Byl vždy čistě oblečený, nikomu nic nevnucoval, rád i prohodil pár slov,“ uvedla jedna z žen, které ho tam pravidelně potkávaly.

„Od pana Stanislava jsem kupoval cca před měsícem a něco a nebyl úplně v nejlepší náladě. Něco jej trápilo a bylo to spojeno s tím, že se mu moc nedařilo prodávat, nevydělal a měl i kvůli tomu nějaký problém spojený s financemi,“ napsal Michal B. S lidmi z Nového prostoru ale podle jejich slov Stanislav o ničem takovém nemluvil. „Naopak má u nás ještě uložené naspořené peníze z prodeje časopisu kartou,“ uvedli.

Šťastný konec pátrání

Lidem z jeho okolí nakonec Stanislav chyběl zhruba měsíc. Tak dlouho totiž trvalo, než jej policisté vypátrali. „Policisté muže v úterý v dopoledních hodinách nalezli zdravého a v pořádku,” informoval Jan Rybanský.