Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Legendární Discoland Sylvie jde k zemi: Jaké byly nejdivočejší roky?

/
  • Jonák na párty dorazil v půjčeném mustangu.
    26. května 2023 ● 05:00

    Éra legendárního Discolandu Sylvie, tak jak si ho pamatují štamgasti a fanoušci devadesátek, je definitivně u konce. Do doupěte neřesti, jež patřilo Ivanu Jonákovi (†59), se ve středu zakously bagry a začaly s demolicí. Na místě mají vyrůst byty a v přízemí restaurace. Jak šel čas se slavným Discolandem, kterým prošly stovky celebrit, politiků i mafiánů?

  • 1.

    Zrození legendy

    Karel Kryl a Ivan Jonák
    Autor: Facebook

     

    Kdybyste se zeptali většiny pamětníků z Prahy na to, co považují za symbol devadesátek, jistě by řada z nich odpověděla, že Discoland Sylvie. Vedl ho okázalý mafián Ivan Jonák, který se před revolucí živil jako vekslák, kšeftoval s videokazetami a dělal „černého“ taxikáře. Listopadových dnů využil naplno. Vozil studenty na náměstí svým mercedesem, pomáhal s distribucí letáků. Dokonce založil sdružení revolucionářů a od idealistických studentů vybíral peníze. 

    Mít vlastní slavný klub byl sen kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka od mládí. S vydělanými penězi se mohl pustit do díla. Část podniku byla diskotéka, část strip klub, kde se děly všechny neřesti, které si člověk v devadesátkách mohl představit. Jonák miloval ženy a život. Klub bral jako své království, chtěl z něho mít nejmodernější podnik v Česku. Discoland nechal běžet 24/7. Zavřelo se, až když definitivně skončil. V podniku se začali scházet politici, celebrity a hvězdy. 

  • 2.

    Zlatá éra Discolandu

    Slavní hosté v Discolandu
    Autor: reprofoto ČT, Jakub Poláček

    Jelikož se kolem Discolandu Sylvie pohybovaly tehdejší hvězdy, přitáhlo to ještě více hostů. Podnik se stal legendou. Zavítaly sem osobnosti jako zpěvák Vilém Čok (61), moderátorka a zpěvačka Tereza Pergnerová (48) nebo rockový zpěvák Petr Janda (81), ale i třeba Karel Gott (†80), který byl pravidelným hostem, a řada dalších známých jmen.

    V suterénu se nacházel „Striptýzový-erotický klub Veronika“, který pojmenoval Jonák po své dceři, stejně jako celý Discoland, ten byl pojmenován po jeho druhé dceři Sylvii. Mafián pořídil také krokodýla a hroznýše, se kterým tančila striptérka. „Když host ozdobil dívku svým spermatem, obvykle tancovala dál, jako by si ani nevšimla hustého semene, které po ní stékalo. Naopak často hosta položila a oblečeného pomočila a odběhla se umýt," popisuje Ivan Jonák, jak to v suterénu chodilo, ve své knize Sex, disko a revoluce.

    Hosté byli z tancujících striptérek na vrcholu blaha. Vymýšlely různé zlepšováky, jak udělat show zábavnější. „Třeba si vsunuly do pochvy před vystoupením blikající plastový prstýnek s diodou. Když se pak svlékla, roztáhla nohy, blikala jí viditelně celá k*nda," napsal Ivan Jonák do knihy. V budově se také mezi vyhazovači promleli budoucí členové Berdychova gangu. 

  • 3.

    Sesazení krále Janáka

    Mafián Jonák byl zavřený za zosnování vraždy své manželky
    Autor: Foto Blesk – Vlaďka Hradská a archiv Blesku

    Ivan Jonák měl sice manželku, ale ženy a striptérky byly jeho slabinou. Za života říkal, že měl sex se 2 tisíci ženami. Jonákova manželka jeho chování těžce nesla a našla si milence z řad Jonákových vyhazovačů. Vše eskalovalo do bodu, kdy se jej manželka rozhodla opustit, prodat podíl v Discolandu Sylvie a zrušit živnost. Jelikož neměl Jonák výuční list ani maturitu, znamenalo by to jeho konec v čele podniku. Jeden den před srazem s advokátem je Jonákova manželka Ludvika zastřelena roku 1994 u kiosku se zeleninou, kde pracovala. 

    Protože byl čin provedený primitivně, na krále nočního života v Praze se přišlo. Už předtím sláva Discolandu Sylvie upadala, ale poté, co šel Jonák do vězení, zavřel Discoland Sylvie úplně. Po dlouhých dvanácti letech konečně propustili Jonáka na svobodu. Od svého propuštění roku 2014 se sice pokusil zašlou slávu oživit, ale svět venku se změnil. Jonák bohužel nezvládl překonat nedostatek financí a síly. Chtěl obnovit slávu svého zchátralého podniku, ale na obnovu neměl peníze. Navíc se budova Discolandu stala předmětem rodinného sporu, který dospěl znovu k soudu. Nakonec umírá roku 2016 na problémy spojené s cukrovkou. 

  • 4.

    Poslední mejdan

    Poslední párty Discolandu Silvie: Michal Novotný, Michal David a Sagvan Tofi
    Autor: Blesk:Martin Hykl

    Poslední velkolepá párty se v Discolandu konala loni v květnu - jen krátce poté, co majitel rozhodl o rekonstrukci objektu. Za dýdžejský pult se postavil syn legendárního klavíristy Rudolfa Rokla (†55) Patrik (54), který v klubu roky hrál. „Nejenom že všude byly vidět peníze, protože Ivan opravdu na ničem nešetřil. Zatím nikdy jsem se nesetkal s tak dokonalým technickým vybavením diskotéky. Všechno fungovalo naprosto perfektně, lasery, osvětlení, reproaparatura,“ zavzpomínal Rokl, který to po letech rozjel jako zamlada. 

    Sekundoval mu hitmaker Michal David a také Sagvan Tofi, kteří zpívali své roky osvědčené hity. Takže Dávej, ber znělo po celé Libni... Na párty se dokonce objevil Ivan Jonák. Ne opravdový, ten je totiž už sedm let po smrti, přišel ale herec Michal Novotný, který právě Jonáka ztvárnil v seriálu Devadesátky.

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk Podcast: Pravda o Jonákovi a Discolandu. Bývalí zaměstnanci se svěřili divadelníkům Jiří Marek, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    97 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

verka1: Sebranka si tam užívala, chodili tam i policisté s mafiány, proto v 90' bylo tolik vražd.
Vyhlášený podnik, majitel uměl vydělat peníze, celebrity Bílá, Pergnerová...by mohly vyprávět 👍

(26. 05. 2023 09:48)

havran2: Aspoň si užil.

(26. 05. 2023 07:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy