„Bohužel se při plánování projektu rekonstrukce lávky na přelomu tisíciletí naivně ušetřilo na sondách do pilířů, na kterých Otíkova lávka stojí. Při opravě se nyní zjistilo, že beton je opravdu degradovaný, protože se během výstavby nedodržoval správný technologický postup. Na mnoha místech je místo betonu jen písek," uvedl radní pro dopravu městské části Libor Vrkoč (Hnutí pro Prahu 11- HPP11).

Došlo podle něj k hluboké erozi betonu a silné korozi ocelových výztuží uvnitř jednotlivých pilířů.

Kdyby se podle Vrkoče při přípravě projektu provedly sondy do betonu, špatný stav by se zjistil a radnice si tak mohla v takovém případě vyhradit na opravu více peněz. O dofinancování městská část požádá magistrát hlavního města. „Nejde o peníze, které bychom ztratili nebo neúčelně utratili. Je to jen důsledek důvěřivosti při plánování stavby," sdělil Vrkoč.

Lávka, která svou přezdívku získala po postavě filmu Vesničko má středisková, má dostat mimo jiné novou hydroizolaci, obnoví se systém odvodnění mostu a stavebníci natřou protikorozní ochranou ocelové nosníky mostu. Nové bude po opravě lávky také zábradlí.

Na dopravu pod lávkou stavební práce vliv nemají, průchod po lávce je omezen jen částečně. Podle dřívějšího vyjádření starostky Prahy 11 Šárky Zdeňkové (HPP11) má být lávka uzavřena pouze na nutných sedm dní během léta.