Rušení poboček České pošty poslední týdny hýbe nejen mediálním prostorem. Starosty napříč Českou republikou, včetně těch pražských rozčílilo především to, jak se o chystané změně dozvěděli. „O uzavření dvou poboček v Bruselské a Italské ulici jsem byla informována dopisem den před zveřejnění této informace v médiích. Je opravdu nešťastné, že zástupci České pošty s námi své rozhodnutí vůbec neprojednali. Takový postup, zvláště od státní instituce, považuji za nesprávný,“ uvedla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) a podobně reagovali i ostatní pražští starostové.

Komplikovaná jednání na Praze 3

Někteří starostové se proto rozhodli, že do boje za zachování alespoň některých poboček ve svých městských částech vyrazí „po vlastní ose“. To je případ Prahy 3, ve které Česká pošta plánuje zrušení hned pěti ze šesti poboček, zůstat by měla jen pošta na Olšanské. „Nechat městské části s 80 000 obyvateli jen jednu poštu mi opravdu nepřijde v pořádku. Snažíme se vymyslet, co se s tím dá dělat,“ sdělil starosta Michal Vronský.

Začátkem dubna si proto starosta sjednal s vedením pošty schůzku s tím, že se pokusí vedení pošty přesvědčit, aby kromě Olšanské zachovali i pobočku v Koněvově ulici na Jarově. „Od prvotní nekomunikace ze strany České pošty, kdy s námi rušení poboček dopředu vůbec nekonzultovala, jsme se posunuli k věcné diskusi, která zohledňuje potřeby městské části a jejích obyvatel,“ uvedl po schůzce starosta Vronský. „Česká pošta přislíbila, že zváží zachování pobočky na Jarově,“ dodal.

Jak se ukázalo naděje starosty Vronského byly liché. „Variant, jak rozložit pobočky na Praze 3 po plánované redukci, byla celá řada. Nakonec jsme na základě dat z jednotlivých poboček a s přihlédnutím k místní znalosti určili, že poštou, která bude obsluhovat Prahu 3, bude ta v Olšanské ulici. To zaznělo i na jednání. Počet zrušených pošt je definitivní,“ sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Podle něj lze jednat pouze o změně poboček, ne jejich počtu, ale i to musí dávat především ekonomický smysl a muselo by to být výhodné pro klienty.

Toto vyjádření zaskočilo i samotného Vronského. „Bylo nám řečeno, že naše argumenty, které jsme předložili, vedení pošty zváží a o výsledku jejich interní diskuse nás budou informovat. Takhle to vypadá, že s námi jednají jen na oko,“ zlobí se Vronský.

Ani Praha 11 nepochodila

Zástupci České pošty na společném pátečním jednání odmítli návrh vedení radnice Prahy 11, aby pošta zachovala svou pobočku v Opatovské ulici na Jižním Městě. ČTK to po schůzce sdělila starostka Prahy 11 Šárka Zdeňková (HPP11).

„Přestože jsme přednesli veškeré relevantní argumenty pro zachování potřebné pobočky Opatovská, bylo nám řečeno, že proces rušení je nevratný. Zdůraznila jsem při jednání zejména podíl populace nad 65 let v Praze 11, pro něž je pobočka Opatovská potřebná a oblíbená, navíc má výbornou obslužnost,“ uvedla Zdeňková.

S poštou v uplynulých měsících jednalo vedení Prahy 1. Strany se domluvily, že pošta na Malé Straně zůstane a pouze se přesune z Josefské ulice na Malostranské náměstí do bývalého infocentra, které patří radnici.

Domluvit se se všemi je nereálné

O počtu poštovních poboček ve své městské části ve středu v Epicentru Blesku diskutoval s generálním ředitelem České pošty Miroslavem Štěpánem i starosta nejlidnatější Prahy 4 Ondřej Kubín (ODS). Ten chápe, že transformace pošty je nutná, stejně tak jako ostatním starostům mu ale vadí způsob, jak se o rušení poboček dozvěděl.

Transformace měla přijít už dávno. Ale chybí mi diskuse. Kdybychom se to dozvěděli s předstihem několika měsíců, mohli jsme například vyjednat slevy pronájmu některých prostor a podobně,“ říká starosta.

Generální ředitel české pošty postoj starostů chápe, podle svých slov, ale chtěli celou věc informovat až tehdy, kdy bude schválená. „Nebudu navíc tvrdit, že by bylo reálné dohodnout se se 113 starosty. Nenajdete starostu, který by vám dobrovolně řekl, že přistupuje na zrušení pobočky v jeho městě,“ dodává na obhajobu postupu České pošty.

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum - Miroslav Štěpán a Ondřej Kubín Pavlína Horáková

 

Fotogalerie
24 fotografií