Vše začalo myšlenkou na rekonstrukci zajímavého místa pro pěší, Nuselských schodů. Vznikla iniciativa Přátelé Nuselských schodů a v roce 2019 sepsali nadšenci petici za obnovu stromořadí na Nuselských schodech. Tu předali městské části Praha 2. Radnice záměr podpořila a předala Technické správě komunikací (TSK).

Povedený projekt

Jak TSK, tak radnice v dalších bodech s iniciativou úzce spolupracovaly. „Troufám si tedy říct, že na pražské poměry jsme byli zapojeni dobře, nadstandardně,“ sděluje Blesku Šimon Fiala z Přátelé Nuselských schodů.

Podle projektové dokumentace TSK vyroste mezi ulicemi Šafaříkovou a Pod Nuselskými schody opěrná zeď s kamennou římsou. Schodiště získá svěží vzhled z nových povrchů, udělají se sadové úpravy, přibude odvodnění, původní lampy a nové zábradlí. „Z navržených prvků se mně osobně líbí návrat historických vestavěných lamp, které podtrhnou genia loci,“ dodává Šimon Fiala. 

„V neposlední řadě bychom na Nuselských schodech chtěli vidět elegantní městský mobiliář, který nahradí námi zajišťované lavice, židle a stolky,“ upozorňuje. S tím souhlasí také radnice Prahy 2. Když se k dokumentaci vyjadřovala, vznesla požadavek, na doplnění lavičkami a odpadkovými koši na podestách a také vyspádování schodiště tak, aby dešťová voda odtékala do zeleně podél schodiště. 

Průtahy?

Místní se na rekonstrukci schodiště těší, ale chvilku si ještě počkají. Nejprve musí proběhnout rekonstrukce tří vodovodních řadů průměru 150 - 700 mm, které vedou pod schodištěm. Podle místostarosty Prahy 2 Jana Korsesky (ODS) jde o zdržení plynoucí z nedostatečné koordinace. „Radnice by rozhodně uvítala lepší koordinaci městských společností ať již při podobných projektech nebo i v souvislosti s plánovanými rekonstrukcemi inženýrských sítí, opravami komunikací a chodníků, které se často neúměrně vlečou a občany zatěžují,“ dodává tisková mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.  

TSK ale prý se zdržením počítala, jelikož musí práce koordinovat i s dalšími investory. Proto se začíná přeložkami inženýrských sítí (IS), a to zejména před vybudováním nové opěrné zdi. „TSK se úzce koordinuje s realizací rekonstrukce všech tří vodovodních řadů a práce na schodišti zahájíme po ukončení prací na IS,“ uvádí Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK. Potřebná doba ze strany Technické správy komunikací činí pět měsíců. 

Video
Video se připravuje ...

Procházka po Nuselských schodech. Jan Dařílek

Fotogalerie
14 fotografií