Aktivisté ze spolku OBRAZ – Obránci zvířat upozorňují na závadné kuřecí maso v regálech českých supermarketů. V úterý proto na několika místech po Praze před supermarkety různých obchodních řetězců rozdali kolemjdoucím letáčky, které upozorňují na šokující výsledky jejich průzkumu. Průzkum totiž odhalil, že až 96 % všech balení kuřecích prsou je zasaženo tzv. nemocí bílých vláken. Ta je důsledkem tristních podmínek, ve kterých jsou kuřata v Česku chována. Takzvaná rychlokuřata vyrůstají v obrovských chovech a jejich délka života je často srovnatelná s hmyzem. Takové kuře prožije svůj život během zhruba 35 dnů, od vylíhnutí až po cestu do regálu.

Že je maso zasaženo touto nemocí, pozná zákazník pouhým okem. Bílá vlákna, která masem prorůstají, svědčí o tom, jak rychle a nekvalitně byla drůbež vykrmena. Čím více se bílých vláken v mase vyskytuje, tím horší život si drůbež prožila. „Supermarkety nabízí svým zákazníkům maso z přešlechtěných a nemocných kuřat. Tato plemena jsou vyšlechtěna k co největšímu a nejrychlejšímu růstu, až jim místo svalů roste tuk. Jejich život je krátký a plný utrpení. Nepřirozená rychlost růstu si vybírá krutou daň ve formě nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí, včetně nemoci bílých vláken, se kterou se v supermarketech zákazníci setkávají naprosto běžně,“ vysvětluje Radim Trojan, koordinátor kampaně Rychlokuřata ze spolku OBRAZ.

Nejzdravější maso?

Výživoví poradci a jiní odborníci často řadí kuřecí maso mezi to nejzdravější vzhledem k jeho nízkému obsahu tuku. U kuřat, jejichž tělo je protkáno těmito bílými vlákny, to ale vůbec nemusí platit. V důsledku urychleného růstu se kuřatům totiž nestíhají vyvíjet svaly a nahrazují je tuková vlákna, v mase tak může být až o 224 % tuku více. Jestli konzumace takového masa může mít negativní dopad na zdraví člověka, vědci stále ještě zkoumají. Nicméně o zdravou potravinu se v žádném případě nejedná. Kromě zvýšeného obsahu tuku může takové maso obsahovat o 10 % více kolagenu a naopak o 9 % méně bílkovin, uvádí průzkum.

Průzkum výskyt nemoci řadí do čtyř stupňů. První kategorie je zcela bez výskytu nemoci. Do druhé kategorie již spadá maso, kde jsou bílá vlákna přítomna, ale v malé míře. Další dva stupně jsou pokročilé a velmi pokročilé, kdy jsou bílá vlákna přítomna v takové míře, že je dokáže bezpečně na první pohled rozpoznat snad každý spotřebitel. Ve více než polovině balení kuřecích prsou privátních značek téměř všech obchodních řetězců průzkum odhalil výskyt nemoci ve druhém a třetím stupni.

Spotřebítelé se podle Trojana mohou vůči těmto praktikám vymezit tím, že „takové maso odmítnou nakupovat, anebo se obrátit přímo na supermarkety s tím, že nechtějí, aby vydělávali na utrpení zvířat. Dnes to totiž dělají a nemají žádné závazky, jako například supermarkety v Polsku nebo Německu“.

Průzkum proběhl ve všech krajích po celém Česku v 259 prodejnách devíti obchodních řetězců, nafoceno bylo celkem 2255 balení. Zveřejnění průzkumu je součástí kampaně Rychlokuřata, kterou spolek OBRAZ vede od minulého léta. Jejím cílem je přimět české obchodní řetězce, restaurace a další potravinářské firmy, aby se připojili k závazku European Chicken Commitment, který definuje důstojné standardy pro chov kuřat.