Skupina Obránci zvířat se dlouhodobě snaží zlepšit podmínky zvířat, a to jak například ve velkochovech, tak právě i v případech, kdy jsou zvířata využívána jako atrakce k pobavení lidí. Během letošního ročníku Matějské pouti asi desítka aktivistů uspořádala u vstupu na pouť happening, na kterém upozorňovala na nevhodné podmínky poníků.

Hluk koním škodí

„Poník není kolotoč a je třeba s tím něco udělat. Tato nebohá zvířata totiž netrpí jen tím, že musí neustále v kruhu vozit lidi, ale trápí je také hlučnost vyšší než 85 decibelů, což jim může způsobit vážné zdravotní problémy se sluchem,“ uvedli Obránci zvířat na svém Facebooku. Na akci si s sebou vzali i transparenty, na kterých stála hesla jako „Kruté tradice nemají smysl“ nebo „Je suis poníke“.

„Forma živého kolotoče, kde poník není vnímaný jako živá bytost s jedinečnou osobností a potřebami, ale jako atrakce, která celý den jen chodí v kruhu, přiměla pražskou skupinu aktivistů dát najevo, že je správný čas na ukončení této atrakce na Matějské pouti,“ doplnila vyjádření skupiny aktivistka Vendula Žwaková. Aktivisté skutečně na místě, kde poníci děti vozili, naměřili hlasitost přes osmdesát decibelů. Tabulka tuto hlasitost uvádí jako „velmi silná reprodukovaná hudba“, což přesně odpovídá podmínkám na pouti. Provozovatelé každoročně „bojují“ s místními, kteří si na hluk z pouti ztěžují. I letos museli po apelu radnice hlasitost stáhnout.

Podle veterinární správy jsou atrakce v pořádku

Atrakce s poníky nebo koňmi samozřejmě podléhají přísným kontrolám. „I při namátkových kontrolách v Česku vždy provozovatelé měli k dispozici dostatečné množství zvířat, která střídali, měli zajištěno zázemí včetně krmiva a napájení. Porušení welfare zvířat nebylo prokázáno,“ uvádí mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Podle státní veterinární správy navíc musí tzv. karuselové koně (vožení dětí v kruhu na ponících) „nejpozději po půl hodině měnit směr pohybu. Po maximálně 4 hodinách pod sedlem se koním musí aspoň na jednu hodinu odložit sedlo i udidlo a umožnit jim nakrmení a napojení“. Otázka je, jestli všichni majitelé tyto podmínky bezpodmínečně dodržovali.

Za rok už poníci nebudou

Rodina Kočkova, která je organizátorem pouti, však vyšla aktivistům vstříc a pro příští rok už poníky zvát na pouť nebude. „Tímto prohlášením chceme dát na vědomí všem ochráncům zvířat včetně organizace Obránci zvířat, že od příštího roku a i v dalších letech vyřazujeme z naší akce pro všechny návštěvníky jízdy na koních a ponících, i když všichni provozovatelé mají povolení od veterinární správy ČR. Jsme jen pronajímatelé ploch všech atrakcí. Koně a poníky vlastní jiní majitelé a provozovatelé atrakcí,“ uvedli Kočkovi

„Velice si vážíme toho, že Matějská pouť jde s dobou a od příštího roku upouští od atrakce s poníky. Ti zde totiž byli každý rok nuceni jezdit celé dny neustále dokola v obrovském hluku. Jsme rádi, že si čím dál více lidí uvědomuje, že zvířata nejsou pouhé stroje pro zábavu, ale jsou to citliví tvorové, kteří si zaslouží, abychom tak s nimi i zacházeli. Právě Matějská je proto obrovsky důležitým symbolem, že nastala v tomto vnímání změna,” uzavřela Vendula Brabcová z pražské skupiny Obránců zvířat.  

Video
Video se připravuje ...

Vodící minikůň: Takhle funguje. Češi ho trénují i pro muslimy Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií