Asi každá metropole má takové místo, v Pise turisté narovnávají šikmou věž, v Paříži se zase snaží držet Eiffelovu věž za špičku no a v Praze se pokouší odkopnout Tančící dům. I když originalita těchto fotek kulhá na obě nohy, obliba turistů neklesá a řada průvodců se skupinky cíleně vodí, aby si mohli udělat tu správnou fotku.

Neoriginalita návštěvníků Prahy by ani tak nevadila, pokud by však tisíce nohou neničily jak samotné travnaté náměstí, tak i sochu Aloise Jiráska, na které je právě nejlepší místo pro fotku. V jednom z dílu youtube videa kanálu Kluci z Prahy tvůrce pořadu Janek Rubeš zveřejnil, jak s několika pomocníky během covidu na náměstí zasel nový trávník. Ten rostl do té doby, dokud se do Prahy nevrátili turisté, teď už je zase vše při starém.

„Jiráskovo náměstí bohužel nepřežilo návaly turistů, kteří se chtěli fotit s Tančícím domem. Jelikož jsme neměli během karantény do čeho píchnout, zaseli jsme tam novou trávu. Jestli je to legální, těžko říct...“ okomentoval před dvěma lety své počínání Rubeš.

Rekonstrukce se blíží?

Náměstí je v podobném stavu mnoho let, i když by řadu lidí mohlo napadnout, že jde o neschopnost Prahy 2, není to tak. Pozemek má ve správě magistrát, který už několik let slibuje revitalizaci. „Předpokládáme, že do dvou měsíců bude schválena studie, na jejímž základě bude zpracován projekt ke sloučenému územnímu a stavebnímu řízení. Vlastní rekonstrukci bude předcházet výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce a revitalizace lokality,“ uvedl v květnu roku 2020 mluvčí magistrátu Vít Hofman.Jenže i po bezmála třech letech je náměstí pořád ve stejném stavu.

„Na neutěšený stav parčíku na Jiráskově náměstí, vandalismus a častý nepořádek upozorňovala MČ Praha 2 magistrát opakovaně již od roku 2018 a požadovala nápravu. V roce 2021 začala už situace vypadat nadějně, Praze 2 byl předložen návrh revitalizace Jiráskova náměstí,“ řekla Blesku mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Podle vyjádřenímagistrátu se ale přecijen daří postupnými kroky přibližovat se ke kýženému cíli. „V současné době ve spolupráci s našimi architektkami dolaďujeme projektovou dokumentaci k podání žádosti o zahájení územního řízení. Ještě ve spolupráci s vedením odboru hospodaření majetku  a MČ Praha 2 řešíme možnost sloučeného územního a stavebního řízení,“ vysvětlil pro Blesk vedoucí správy pozemků hl. m.Prahy Radovan Borlovan

Přesunutí sochy vše zkomplikovalo

Jenže v rámci revitalizace projekt počítá s přesunutím samotné sochy Antonína Jiráska. A zatímco magistrátní památkáři (OPP MHMP ) k přesunu dali souhlasné stanovisko, národní památkový ústav (NPÚ) přesunutí nepodpořil. „Na základě složitých jednání s NPÚ, OPP MHMP, projektanty a investorem (HMP), kterých se účastnila i MČ Praha 2, a hledání kompromisů, došlo nakonec úpravě návrhu. Nutno podotknout, že ústředním tématem diskuzí bylo navrhované přemístění pomníku Aloise Jiráska do centrální části parku. NPÚ však ani po úpravách projektu s navrhovanou revitalizací nesouhlasil,“ dodala Zoulová s tím, že jednání stále probíhají.

„Aktuálně je návrh z hlediska památkové péče schválen, a to tak, že naše pracoviště NPÚ jej vyloučilo a OPP MHMP jej připustil s několika podmínkami. Naše důvody vyloučení spočívají ve skutečnosti, že celý prostor Jiráskova mostu, náměstí, pomníku, fontány a navazujících ulic řešili původní tvůrci pomníku (ach. Jaroslav Fragner, soch. Karel Pokorný, 1960) v záměrné kompozici a každý prvek osadili v pečlivě vybrané pozici,“ vysvětluje mluvčí NPÚ Andrea Holasová.

„Jednoznačnost původního plánu umístění pomníku projektant revitalizace rozporoval, ale odkazoval přitom na nerealizované varianty, které existují v rámci každého projektu. Z hlediska památkové péče je podstatné, co bylo realizováno. Nelze jednu z dávných navrhovaných variant brát jako nerealizovaný plán, který je možno v současné době dokončit,“

Fotogalerie
9 fotografií