Kvůli vyššímu počtu hasičů a hasební techniky byl vyhlášen třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Příčina požáru ani odhad škod zatím nejsou k dispozici. Město na facebooku uvedlo, že jde o halu společnosti Zavek. Podle starosty Josefa Pátka (ODS) bylo v hale uskladněné dřevo i hotový nábytek.

Požár byl nahlášen krátce po 2:00. „Hala byla zasažená v plném rozsahu, hasební zásah probíhá z výškové techniky zvenčí i zevnitř, jak nám to situace dovolí, nyní musíme dostat požár pod kontrolu, což se zatím nepovedlo,“ řekl Bakalář kolem 9:30. Později doplnil, že požár se podařilo lokalizovat v 10:10. 

V okolí haly se pohybovali také zástupci Celní správy ČR. Mluvčí hasičů uvedl, že na místě jsou také nějaké nezasažené sklady. „Ty musí celníci prověřit,“ řekl bez podrobností. Chemická laboratoř z Kamenice na místě měřila stav ovzduší. „Byly naměřeny zvýšené hodnoty CO, ale nepřekračují referenční hodnoty, které by byly zdraví škodlivé,“ řekl Bakalář.

S požárem bojovalo devět jednotek profesionálních hasičů a 12 dobrovolných. Podle Bakaláře pomohlo speciální hasicí zařízení Cobra, nakladač a rypadlo. „Nakladač bude pomáhat rozebírat materiál, aby se dal uhasit,“ doplnil Bakalář. Cobra je nástroj na prorážení a řezání materiálů vodním paprskem. Ten vytváří vodní mlhu způsobilou zchlazovat prostor a hasit.

Kolem 17:45 pak byl stupeň poplachu snížen na základní. „V  noci na místě po požáru dohlížela místní dobrovolná jednotka, žádná skrytá ohniska už se neobjevila. V 9:00 se má na místě sejít náš vyšetřovatel s majitelem,“ řekla hasičská mluvčí Vladimíra Kereková. Na místě se sejdou také krajští hasičští vyšetřovatelé s expertní skupinou Technického ústavu požární ochrany Praha a s kriminální policií. Odhad škody se podle Kerekové po vyšetřování ještě může změnit.

Fotogalerie
4 fotografie