Loni v létě majitelé zimního stadionu Nikolajka oznámili, že kvůli zvedajícím cenám energií a zastaralému vybavení stadionu, na jehož opravy nemají peníze, od nové sezóny už neotevřou.

Bohužel nejsme schopni zajistit provoz zimního stadionu Nikolajka v následující sezoně. Jedná se o bezprecedentní situaci ovlivněnou faktory, na které se nebylo možné dopředu připravit - skokové nárůsty cen energií a dodacích lhůt technologií,“ uvedli loni v červnu majitelé – společnost NIKO Praha. Radnice Prahy 5 se s majiteli snažila domluvit na pronájmu haly případně na investicích do rekonstrukce vybavení, firma ale návrhy odmítla, respektive vůbec nekomunikovala.

Děti, které sem chodily hrát hokej nebo krasobruslit, tak ze dne na den ztratili ledovou plochu, kde by mohly od nové sezóny trénovat. Rodiče i veřejnost proto sepsala petici a zatlačila na politiky, aby situaci začali okamžitě řešit. To se kupodivu podařilo a na posledním zasedání minulého vedení Prahy se vyjednal pozemek v Nových Butovicích. Stavbu pak přislíbil financovat miliardář Slavomír Pavlíček.

„Podařilo se nám získat investora, který poskytne potřebnou finanční součinnost, využitelnou na realizaci dlouhodobého i krátkodobé řešení. Zavázal se provozovat při dlouhodobé variantě,nový zimní stadion a umožnit realizaci veškerých sportovních činností HC Smíchov a krasobruslařského klubu Stadion Praha za odpovídajících podmínek pro oba kluby,“ uvedl tehdejší radní Prahy 5 pro oblast sportu.

Plechová hala na přechodno

S investicí to nemá nic společného. To je čistá filantropie,“ říká Pavlíček, který se prozatím chystá postavit plechovou halu na přechodnou dobu, aby měly alespoň nějaký led k dispozici. K hale bude připojené zázemí z montovaných buněk, pro výrobu ledu však budou použity nejmodernější technologie. Cenu přechodné haly odhaduje Pavlíček asi na 40 milionů.

V budoucnu by zde měl vzniknout kompletně nový stadion. „Plechovou halu v dalších letech chceme nahradit plnohodnotným hokejovým komplexem se dvěma velkými kluzišti a dvěma menšími plochami pro hru tři na tři. Kdy to ale bude, nejsem schopen teď říct,“ vysvětluje Pavlíček, sám zapálený hokejista, který předpokládá, že finální podoba haly vyjde na stovky milionů korun.

Novou halu vítá i Pražský svaz ledního hokeje. Doposud se totiž haly spíše zavíraly, než otevíraly. Stačí vzpomenout například na Štvanici nebo nyní Nikolajku. „Situace v Praze je špatná, kapacita ledových ploch je vysloveně nedostatečná. Proto mám velkou radost pokaždé, když se objeví někdo, kdo je ochoten do takové výstavby investovat, protože kluby takové peníze nemají,“ uzavírá Vladimír Schiefner, předseda Pražského svazu ledního hokeje.

Fotogalerie
8 fotografií