Začátkem prosince loňského roku otevřel magistrát cyklostezku na Klárově. „Otevíráme důležitou stezku, která propojuje přerušenou povltavskou promenádu,“ uvedl při slavnostním stříhání pásky náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr  (Praha sobě). Jenže jen co stezku pro pěší i cyklisty magistrát otevřel, Praha 1 ji zase uzavřela. stezka navazuje na rekonstruovaný park Cihelná, který v tu dobu nebyl hotov.

Scheinherr dokonce žádal o výjimku, aby cyklisté mohli parkem procházet, i když zde probéhá stavba, s tím ale u Prahy 1 neuspěl. „Z bezpečnostních důvodů není možné zřídit takovýto průjezd stavbou. Její dodavatel má plnou odpovědnost a musí dodržovat zákony a vyhlášku,“ vysvětlil mluvčí městské části Petr Bidlo.

Kolaudační řízení

Nyní se zdá, že je park už hotový, plot zabraňující průchod však nezmizel, a tak místní jen kroutí hlavou. „Park Cihelná měl být dokončen již na sklonku loňského roku, ale ukázalo se, že tam je řada nedostatků. Oddělení životního prostředí mohlo dát připomínky až při přebírání parku (do té doby mělo celou akci, protože jde o investice, na starosti investiční oddělení). Oddělení životního prostředí tedy nemělo žádný vliv ani např. na výběr mobiliáře, povrchů, zábradlí apod.,“ vysvětluje místostarostka Prahy 1 pro životní prostředí Kateřina Klasnová (Rezidenti 1).

Kolaudační řízení začlo běžet začátkem února, během 15 dní by tak mělo být vše potřebné vyřešeno. „Za životní prostředí jsme nebyli spokojeni například s kvalitou mlatových povrchů. Požadovali jsme urovnání povrchů, dosypání nerovností a odstranění boulí. Dále jsme měli připomínky k nekvalitně provedenému přechodu mezi dlažbou a nábřežní zdí," popsala Klasnová a dodala: „Část našich připomínek už byla vypořádána, další budeme řešit v rámci reklamací, protože jsme nechtěli brzdit termín kolaudace. Nicméně ještě je nutné oplotit osetou, ale dosud nezatravněnou severní část parku do doby první seče, tedy někdy do dubna nebo května.“

Kolem 15. února by se tak Pražané mohli konečně parkem projít a cyklisté pohodlně navázat svoji jízdu a pokračovat na Malou Stranu, což zvlášť teď při výměně kolejí přijde více než v hod. Podle Klasnové je v řešení ještě odstranění graffity. „Přijde mi úplný paradox, že v nově otevřeném parku budou pomalované zdi. K odstraněné však můžeme přistoupit, až když teploty vystoupají nad pět stupňů,“ uzavírá místostarostka.

Fotogalerie
33 fotografií