Nová tramvaj zahalená v české vlajce vyjela na den přesně od prvního zvolení Václava Havla prezidentem České republiky. Stalo se tak 26. ledna 1993. Praha už začátkem ledna připomněla výročí samostatného českého státu například nasvícením významných budov a památek v barvách trikolory a tato tramvaj je tedy dalším bodem oslav.

Video
Video se připravuje ...

Do ulic Prahy vyjela tramvaj připomínající 30. výročí samostatné České republiky Veronika Foltová

30 let po vlastní lince

Na vzniku tramvaje spolupracovalo hlavní město společně s dopravním podnikem a Knihovnou Václava Havla. Tramvaj kromě české státní vlajky zdobí i slogan „Již 30 let jedeme po vlastní lince“ a také grafika, jakou známe například z mapek pražského metra. Jen místo zastávek jsou zde vyznačené významné milníky samostatné České republiky. Cestující si tak přečtou třeba „Naganská“, „Náměstí NATO“ nebo „Nanovlákenná“.

„Václav Havel byl velkým milovníkem tramvají. Jsem si jist, že by ho tato připomínková tramvaj opravdu potěšila,“ řekl Michal Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla a někdejší mluvčí a poradce prvního českého prezidenta. „Jeho hodnoty jako byla svoboda, demokracie a víra v pravdu jsou dnes stejně důležité jako před 30 lety, doufám, že nám i tato tramvaj pomůže na ně nezapomenout,“ dodal Žantovský.

Havla navíc připomíná i interiérová výzdoba. V místech, kde obvykle bývají reklamy, jsou umístěny některé z Havlových citátů a myšlenek jako například: „Naším národním programem nemůže být pouze naše národní existence, musí jím být dobré lidské činy.“ Pražané si tak mohou své cesty krátit čtením a třeba i zamyšlením nad Havlovými myšlenkami.

Tramvaj bude dopravní podnik nasazovat na různých linkách tak, aby si ji mohlo „užít“ co nejvíce cestujících. Jezdit pražskými ulicemi bude po celý rok 2023.

Fotogalerie
14 fotografií