Vondráček, který je členem souboru pražského Divadla v Dlouhé, musel či ještě bude muset namluvit všechna dopravní a provozní hlášení a názvy autobusových, trolejbusových a tramvajových zastávek využívaných na městských i příměstských linkách v PID. Jedná se celkem o 10 567 hlášení.

„Zažil jsem již mnoho různých premiér. Od těch divadelních, filmových, televizních, rozhlasových, hudebních až po vylisované CD nějaké audioknihy. A tohle je vlastně taky taková premiéra. Tentokrát tramvajová. Taková audiokniha, která se mi nejspíš sama vylisuje do hlavy, protože tramvají jezdím téměř denně a tenhle přehrávač asi jen tak vypnout nepůjde,“ uvedl herec a dabér Vondráček.

„Tak jen doufám, že se ta dlouhohrající deska lidem neomrzí a přijmou ji jako zpěv ptáků na polích, kvákání žabáků u rybníka či výstražné štěkání sousedovic psa, které už člověk pomalu nevnímá, ale k životu potřebuje. A neptejte se mě, jak dlouho jsem nahrával název zastávky Radhošťská, aby tam bylo všechno a znělo to přirozeně,“ dodal.

Co říkají lidé?

Pro Vondráčkův hlas loni v anketě hlasovalo 62,15 procenta lidí z více než 200 000 hlasujících. Jak se Pražanům nakonec líbí? A všimli si vůbec změny? Někteří ji ani nezaregistrovali, ohlasy těch, kteří si všimli, jsou ale vesměs pozitivní. „Těšila jsem se na něj a líbí se mi to. Po paní Hazdrové to nemohl převzít nikdo lepší. Skvělý herec, skvělý člověk, skvělá dikce, profík každým coulem,“ zní názor jedné z Pražanek. 

Nového hlasu si všimla i 78letá Helena. „Přiznám se, že jsem litovala, když jsem se dozvěděla, že to bude mužský hlas. Vzhledem k mému věku neslyším všechno dobře, ženský hlas je výš posazený a je mu líp rozumět. Samozřejmě proti panu Vondráčkovi nic nemám, jen líp vnímám ženský hlas, to je jediné co bych vytkla,“ řekla žena Blesku. „Líbí se mi to, slyšel jsem to už v rádiu v reportáži o tom, jak hlas nahrávají, a už tehdy jsem si říkal, že by to byla příjemná změna. V anketě jsem sice nehlasoval, ale jsem spokojený. Musím říct, že se mi opravdu líbí,“ řekl redaktorovi Blesku Vlastimil (75).

„Že se změnil hlasatel mi nějak uniklo, ale když jsem jela ráno se synem (3,5) do školky, ten si všiml hned a ptal se, jestli nejedeme náhodou špatně. Já sama jsem ani nevěděla, komu nový hlas patří, tak jsme to společně se synem po cestě zjišťovali. Za sebe můžu říct, že se mi hlas pana Vondráčka líbí moc,“ uvedla Brigita (34). „Paní Hazdrová mě provázela po celý život po cestách Prahou. Zvlášť když jsem jezdil do práce ze Smíchova až do Vysočan tramvají. Ale pan Vondráček je důstojná náhrada a moc se mi líbí,“ nechal se slyšet Karel (91). 

„Bude to nezvyk. Ženský hlas mi rozhodně nevadil. I když člověku připomíná školu, kde nás učila převaha žen,“ pověděla Eva F. (30). „Jezdím po Praze autem, ale Vočka že Simpsonových si nemohu nechat ujít. Vondráčkův dabing mám totiž rád. Příjemná změna pro mladé,“ myslí si Vladimír P. (28), který je povoláním záchranář.

Fotogalerie
13 fotografií