Lidé by podle mluvčího také neměli nechávat stromky u popelnic ve vnitroblocích, v uzamčených klecích nebo u popelnic rodinných domů. „Stromky by vedle takových nádob rozhodně končit neměly, a to ani v momentě, kdy je popelnice přistavena před objekt k pravidelnému svozu. Správné místo pro vysloužilý stromek je v těchto případech separační stanoviště s barevnými kontejnery,“ uvedl Mana.

Dodal, že stromky odložené u popelnic může vzít aktuální silný vítr, a Pražské služby proto lidem doporučují s likvidací počkat až na neděli, kdy má meteorologická výstraha pominout. Nejvíce lidí stromky tradičně vyhazuje na Tři krále, tedy v pátek.

O svoz stromků se budou starat menší nákladní vozy s valníkem i větší speciálně vyčleněné popelářské vozy. Jehličnany budou svážet na překladiště v ulicích Průmyslová, Proboštská a Puchmajerova a odtud poputují do kompostáren, kde poslouží k výrobě štěpky a kompostu.

Část znečištěných nebo nedostatečně odstrojených stromků může skončit ve spalovně v Malešicích, dodal Mana. Umělé stromky, které dosloužily, by lidé měli odvážet na sběrné dvory, do kontejneru na směsný ani tříděný odpad nepatří.

PSAS zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Od roku 2018 je jediným vlastníkem firmy Praha, když město vytěsnilo drobné akcionáře pomocí takzvaného squeez-outu. Zbytek svozu odpadu v Praze zajišťuje AVE CZ a další firmy.

Fotogalerie
20 fotografií