Obchodní centrum Sázava je součástí sídliště Modřany už od doby jeho vzniku. Je jediným  svého druhu v rozumné vzdálenosti, kde si obyvatelé této části sídliště mohou dojít nakoupit potraviny, nebo sednout do restaurace. Umístěno je na malém prostranství, sloužícím jako náměstí, uprostřed husté panelákové zástavby. Sázavu i příslušné pozemky odkoupila společnost Fisolta v roce 2010, v roce 2017 pak nový majitel představil vizi, ve které místo současných přízemních budov, které tvoří takové malé náměstí mezi 8 a 13 patrovými panelovými domy mezi ulicemi Rilská a Angelovova, naprojektovali dva domy o 6 podlažích a jeden o 10 podlažích s tím, že zůstanou zachovány komerční prostory, resp. rozšířeny z 1600 m2 na cca 2200 m2. Původní obchodní centrum má jít k zemi

To samozřejmě spustilo vlnu nevole mezi části místních, zejména proto, že po celých 7 let, kdy Fisolta objekt vlastnila, ho nijak neopravovala. „Za celou dobu svého vlastnictví neprovedla Fisolta ani tak základní úpravy jako například nový nátěr, nebo výměnu na padrť rozbitých dlaždic nádvoří. Vyždímat z objektu vše do poslední kapky, pak ho zbourat a vydělat stovky milionů na prodeji bytů bez ohledu na dopady na lidi i okolí je praktika, které snad už v brzké době odzvoní,“ píše Spolek Modřany, který se problematikou OC Sázava dlouhodobě zabývá.

Od té doby se vedení města, občané a Fisolta přetahují o budoucnost tohoto obchodního centra. Developer podal 1. prosince letošního roku žádost o územní rozhodnutí na projekt, který má o něco zmenšenou výšku, a domy jsou také trochu jinak orientované, počítá se i se zachováním obchodů v přízemí. Ani to se však veřejnosti a opozičním Pirátům nepozdává, a tak se 7. prosince na zasedání zastupitelstva jedná o budoucnosti Sázavy znovu.

Občané a opozice zasáhli

„Hlavní horký bod dnešního zastupitelstva Prahy 12 původně ani nebyl na programu, díky účasti občanů se však nakonec úspěšně odhlasoval. V lokalitě Sázavy (okolí ulic Rilská, Angelovova, Poljanovova ad.) totiž developer znovuoživil projekt 11patrového věžáku na místě současného obchodního korza. Jedná se o další pokus rozbít tzv. stabilizované území v sídlišti předimenzovanou zástavbou. Což je jednoduše nepřijatelné,“ informovala pirátská zastupitelka Eva Tylová. „Za Piráty jsme obratem upozornili sousedy a jsme rádi, že na zastupitelstvo dorazili a i díky jejich vystoupením byl po hodinové diskusi přijat jednoznačný nesouhlas zastupitelstva,“ dodala.

Zastupitelstvo tedy schválilo, že: „navrhovaná stavba bude mít maximálně dvě nadzemní podlaží, celková velikost hrubé podlažní plochy nadzemních podlaží bude maximálně dvojnásobná ve srovnání s velikostí hrubé podlažní plochy stávajících staveb, nebude zmenšena rozloha stávajících komerčních ploch, nebude zmenšena plocha stávajícího supermarketu a nakonec, že bude zachován současný charakter objektu (korzo) vhodný pro setkávání obyvatel městské části.“

Zároveň zastupitelstvo na základě souhlasu všech přítomných zastupitelů ukládá radě, aby v případě, že by bylo vydáno rozhodnutí o umístění stavby dle současného návrhu, podat odvolání.

Developer chce místo Sázavy vystavět mnohapatrové bytové domy
Autor: Fisolta