Minulá koalice ODS, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), TOP 09 a ANO podle starostky s ohledem na konec volebního období připravila jen základní návrh rozpočtu, aby si ho mohlo nové vedení sestavit podle svých představ. Rozpočtové provizorium znamená, že radnice bude moci použít každý měsíc pouze dvanáctinu předchozího rozpočtu. Na letošek má radnice schválený rozpočet s příjmy zhruba 825,4 milionu a výdaji 1,03 miliardy korun, rozdíl má jít z příjmů z minulých let a 130 milionů z rezervních fondů.

Vyšší náklady jsou už nyní podle starostky jasné v případě provozu škol a školek nebo Nemocnice Na Františku, kterou městská část provozuje. „Tam ty nárůsty jsou poměrně vysoké, s tím se počítá,“ řekla a dodala, že peníze na zvýšené provozní náklady radnice najde.

Urgentní příjem v nemocnici

Pokud jde o investice, starostka zmínila například vybudování nového urgentního příjmu ve zmíněné nemocnici. Žádné velké stavby za desítky či stovky milionů korun typu podzemních garáží v plánu nejsou, dodala. Peníze na investice mají jít i z rezerv, které radnice v minulosti nastřádala zejména z privatizací.

S privatizacemi je utrum

Privatizace bytů podle Radoměřské v Praze 1 zcela skončily. V minulosti o prodeje bytů v centru metropole zajímala policie, soud například v létě rozhodl o peněžitých trestech pro 30 někdejších zastupitelů a úředníků za prodej lukrativních nemovitostí za nižší cenu, než stanovil později znalecký posudek. Někteří se rozhodnutí podle dřívějších vyjádření brání. Samostatné obžalobě čelí i bývalý starosta Oldřich Lomecký (dříve TOP 09), který podle státního zastupitelství prodal městský byt pod cenou.

Extarosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký
Autor: Archiv Blesku

I z toho důvodu podle nové starostky není politická vůle k jakémukoliv prodeji bytů až na potenciální případy, kdy již byla například podepsána smlouva a prodeji se nepůjde vyhnout bez právních následků. „I kdybychom měli v úmyslu něco privatizovat, tak postavit tak právně neprůstřelná pravidla je v podstatě nemožné a nikdo z politiků na sebe takovou odpovědnost nebude chtít vzít,“ uvedla Radoměřská.

Právě privatizace byly jedním z terčů kritiky opoziční Prahy 1 Sobě v minulém volebním období, ačkoliv rodina lídra Prahy 1 Sobě Pavla Čižinského si při ní v minulosti výhodně pořídila byt v centru Prahy. Praha 1 Sobě minulé vedení radnice ostře kritizovala a přestože letošní volby vyhrála, opět skončila v opozici. Nová koalice se podle starostky bude snažit zamezit, aby na jednáních zastupitelstev panovala tak vyostřená atmosféra, jako v posledních letech. Před každým zastupitelstvem například zavedla schůzky všech klubů, kde si koaliční zastupitelé vyslechnou případné výhrady opozice. „Budu se velmi usilovně snažit, abych s opozicí mluvila, a dělají to i moji koaliční partneři, abychom předcházeli té vyostřené diskusi,“ řekla starostka.

Povolební uspořádání

V Praze 1 od začátku listopadu vládne koalice ODS, Pirátů, TOP 09, ANO a Rezidentů 1, v minulém období tam vládly ODS, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), TOP 09 a ANO. Radoměřská nahradila ve funkci Petra Hejmu (STAN), který odešel do opozice.

Fotogalerie
12 fotografií