Organizace Zachraň jídlo navazuje spolupráci s firemními jídelnami, které vaří ve velkém pro zaměstnance nebo veřejnost. I přes snahu provozovatelů co nejlépe plánovat, zbyde v každé jídelně denně 10–20 porcí. To je zhruba 72 000 nevydaných jídel denně. Kde je to možné, převáží se jídlo ve znovupoužitelných krabičkách, čímž se minimalizuje odpad  na minimum. Tímto způsobem se od března 2022 podařilo darovat přes 12 000 porcí obědů, které by jinak skončily v koši.

„Přijde nám nesmyslné vyhazovat kvalitní obědy, do nichž kuchaři vložili maximum energie, když mohou posloužit lidem, kteří na ně nemají peníze. Z každé větší závodní jídelny by se tak mohlo zachránit 10-20 nevydaných obědů denně,“ říká Michaela Číhalíková, ředitelka organizace Zachraň jídlo. Podobný systém na záchranu pokrmů běží už například v Itálii nebo Portugalsku.

Dobrý skutek

Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem, což je i jedním z bodů ochrany klimatu

„Přebytečné jídlo dostaneme od jídelen zdarma. Potřebujeme ovšem pokrýt náklady na koordinaci převozů nevydaných porcí a na provoz aplikace, která darování usnadní. Víme, že jeden oběd zahřeje u srdce, ale teplé jídlo každý den může změnit život,“ vysvětluje Čihalíková.

Teplé a kvalitní jídlo je zvláště pro lidi bez domova velkým luxusem. Na jejich jídelníčku jsou nejčastěji konzervy, čínské polévky, mnohdy také ale vůbec nic.„Teplé, plnohodnotné jídlo je pro naše klienty luxus. Mnoho z nich  jí, co kde najdou. V důsledku nesprávné životosprávy a absence plnohodnotné stravy často trpí zažívacími problémy, které dále přecházejí v chronická onemocnění,” říká Hana Štěpánová z Azylového domu sv. Terezie, se kterým Zachraň jídlo spolupracuje už od začátku.

Jen v Praze má o zapojení do projektu Zachraň oběd zájem dalších 23 charitativních organizací a přibývá i počet kantýn ochotných darovat své nevydané pokrmy lidem v nouzi. Zachraň jídlo by v dalších letech rádo rozšířilo aktivity po celé republice. I to je důvod proč organizace potřebuje finanční podporu.

Video
Video se připravuje ...

Zachran jidlo Valeš

Fotogalerie
21 fotografií