Více než nyní zaplatí od ledna 2023 rodiče dětí, kteří se stravují ve školní jídelně v pražském Radotíně. Děti od šesti do deseti let budou podle ředitele jídelny Daniela Lukosze za oběd nově hradit 36 korun, tedy o šest korun víc než letos v září. O stejnou částku naroste také cena poledního pokrmu pro starší děti. Školáci od 11 do 14 let zaplatí nově 38 korun a o korunu více strávníci ve věku 15 až 19 let.

Od února 2023 si podle informací na webu připlatí také školáci v jídelně při Základní (ZŠ) a mateřské škole (MŠ) Kořenského v Praze 5. Žáci od sedmi do 18 let si připlatí proti dnešku čtyři koruny, oběd pro nejstarší žáky tak bude stát 38 korun.

Od 1. září se zdražily obědy i v jídelně při ZŠ v Průhonicích, a to na 35 až 40 korun podle věku dítěte. Další úpravy cen se podle hospodáře jídelny Jana Martinovského v tomto školním roce nechystají. Od začátku září platí více i strávníci v jídelně při ZŠ v Hloubětíně. Ceny za obědy pro žáky se tam pohybují od 31 do 38 korun, informovala vedoucí zařízení Jitka Synková.

Video
Video se připravuje ...

Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 Videohub

„Šetřit není snadné”

Česká školní inspekce ve své poslední zprávě ke kvalitě školního stravování mimo jiné uvedla, že pro všechny jídelny je při nákupu potravin důležitá kvalita a většina zařízení sestavuje jídelníčky podle výživových norem a nutričních doporučení ministerstva zdravotnictví.

Vedoucí portálu Jídelny.cz Pavel Ludvík už dříve poukázal na to, že šetřit pro jídelny není snadné, protože musí splňovat požadavky pro výživu podle předpisů. Za zdražováním stravy nejsou podle něj pouze zvedající se ceny potravin. Roli hraje také třeba velikost jídelny, situace v regionu a schopnost umět sestavit vhodný jídelníček.

 Až o 20%?

Návrh novely vyhlášky o školním stravování počítá od února 2023 s možností navýšení cen hlavních jídel ve školních jídelnách o 20 procent. Cena za přesnídávky a odpolední svačiny by se mohla zvýšit až o 30 procent. Návrh prošel připomínkovým řízením, nyní ho má projednat legislativní rada vlády. MŠMT chce novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit školním jídelnám nakupovat dál kvalitní suroviny. V ČR bylo podle statistik MŠMT loni 8728 zařízení školního stravování.

Vše při starém

S dalším zvyšováním ceny oběda zatím nepočítají ve školní jídelně při ZŠ a MŠ U Santošky v Praze 5, sdělila už dříve vedoucí jídelny Světlana Kroužková. Ceny obědů v jídelně totiž navýšili na začátku tohoto školního roku.

Fotogalerie
11 fotografií