Kontroly byly zaměřené na podmínky pro bezpečnou přípravu jídla a nápojů pro zákazníky. „Výsledky kontrol stravovacích služeb na vánočních trzích nás potěšily,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Shumová.

V okamžiku kontrol bylo stravování na vánočních trzích podle hygieniků pro spotřebitele bezpečné. „Věříme, že tomu tak bude po celý advent,“ dodala Shumová. Zákazníci by ale podle ní měli být sami pozorní a kontrolovat si, zda je ve stánku čisto, obsluha má umyté ruce nebo zda je teplá strava uchovávaná v ohřívačích.

V Praze 1 hygienici prošli čtyři stánky na Václavském náměstí, dva na Staroměstském a dva na náměstí Republiky. Čtyři zkontrolovali v Praze 2 na náměstí Míru, v Praze 3 dva stánky na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Praze 5 pět stánků u stanice metra Anděl. Další dva kontrolované stránky byly v areálu u obchodního centra na Ládví a po jednom v Sokolovské ulici, v galerii Harfa, v Letňanech, Štěrboholích a ve Vinoři.

Vánoční trhy byly v posledních letech omezené kvůli epidemii koronaviru. Loni je vláda zakázala na poslední chvíli od 26. listopadu, což prodejci velmi kritizovali. Předloni se krátce před Vánoci protiepidemická opatření uvolnila, podle odborníků to vedlo v dalších měsících k největší epidemické vlně. Část pořadatelů trhy potom už na rychlo nepořádala, nebyly například na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Ostatní museli dodržovat omezení včetně nošení roušek, omezeného sortimentu nebo zákazu konzumace jídla na místě.

Fotogalerie
17 fotografií