Je tomu už rok a několik týdnů, kdy městská část Praha 7 představila veřejnosti, jak si umí poradit se zanedbaným a nevyužitým veřejným prostorem. Tehdy prošel kompletní proměnou pustý podchod pod Hlávkovým mostem u stanice MHD Vltavská. Jedno z nejzanedbanějších míst této městské části se tak stalo jedním z nejoblíbenějších sportovišť pro všechny mladé na skateboardech, koloběžkách a kolech. Projekt byl dokonce nominován mezi 29 nejlepších loňských staveb v rámci České ceny za architekturu a získal čestné uznání na Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu. Ve středu 23. listopadu došlo k otevření druhé části tohoto unikátního sportoviště, které se nachází v protějším podchodu Hlávkova mostu u břehu Vltavy.

„Rok se s rokem sešel a my opět stojíme v podchodech pod Hlávkovým mostem a máme ohromnou radost, že vám můžeme ukázat to, na čem jsme poslední rok pracovali. Stejně jako před rokem je to pro nás vyvrcholením dalšího úsilí, kdy jsme se rozhodli, že chceme tyto prostory zvelebit. Tato místa platila za temná zákoutí, kam se lidé báli chodit, a my jsme se rozhodli, že s tím něco uděláme. Tam, kde někdo vidí zaplivaný kout, my jsme viděli příležitost, kterou jsme vzali za pačesy,“ řekla k příležitosti slavnostního otevření místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková.

Podchod se převlékl do výrazného červeného kabátu a kromě překážek pro dovádějící sportovce, je zde také několik dalších prvků, které zabaví i ty, kteří jízdě v jízdě na skateboardu či koloběžce příliš nevyžívají. Oproti předchozí části tohoto sportoviště, je nová část kompletně krytá a osvětlená, tudíž se dá využívat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, po celý rok. Osvětlení je dálkově nastavitelné a jeho intenzita se umí přizpůsobit různým denním dobám v různých ročních obdobích, kvůli úsporám energie. Celý prostor je navržen tak, aby si stále zachoval svou transportní funkci pro chodce a cyklisty. Vyosené panely u výhledu z podchodů, kromě samotného výhledu také nabízejí svou plochu pro různá umělecká díla a vytváří tak prostor, pro zřízení pouliční umělecké galerie. Spoluautoři tohoto počinu jsou architekti Richard Preisler a Martin Kontra ze studia U/U.

Předchozí obyvatelé podchodu

Patronem celého podchodu je betonové prasátko „Ollie“, které je instalované u jednoho ze vstupů. Betonové prasátko, připomíná klasickou kasičku na mince a je známkou solidarity s předchozími obyvateli tohoto místa. Podchod byl totiž známým úkrytem spousty lidí bez domova, kteří toto místo museli opustit. Na podstavci betonového prasátka mohou návštěvníci naskenovat QR kód, díky kterému potom mohou přispět libovolnou částkou na pomoc lidem v nouzi, odkaz je provázán se solidárním transparentním účtem Prahy 7.

Podchod Hlávkova mostu po rekonstrukci
Autor: Blesk

Stejně jako se tohoto místa museli vzdát lidé bez domova, jednou přijde čas, kdy se svého oblíbeného sportoviště budou muset vzdát i sportovci na kolečkách. Celé místo totiž znovu projde výraznými změnami v souvislosti se stavbou Vltavské filharmonie, ta je ovšem zatím ve spíše vzdálené budoucnosti. „Pravděpodobně se to bude dotýkat i tohoto podchodu a zcela určitě se to bude týkat i toho předchozího, jelikož oblouky, které drží most, jsou z technického hlediska ve velmi špatném stavu a při stavbě filharmonie dojde k jejich rekonstrukci. Sportoviště v podchodech takto bude ještě fungovat minimálně 8 let,“ vysvětlil Blesku náměstek primátora Adam Scheinherr. Místostarostka Třeštíková ještě doplnila, že architekt filharmonie se na oba podchody byl podívat, myšlenka se mu velmi líbila a prvek veřejného sportoviště má v plánu zachovat i ve svém návrhu Vltavské filharmonie.