Dlouhou diskusi nejprve vyvolalo, zda má být ustaveno 14 výborů zastupitelstva a zvoleni jejich členové. Návrh předložila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a podpořilo jej zejména ANO a SPD. Podle zástupců Spolu měly vzniknout výbory, které budou projednávat tisky schvalované radou, a bude se tak promítat názor aktuálního, z letošních voleb vzešlého zastupitelstva. Zastupitelé již na první části jednání 3. listopadu zřídili kontrolní, finanční a školský výbor.

Návrh kritizovali někteří členové Prahy Sobě a Pirátů, kteří vytvoření výborů považovali za zbytečné. „Výbory tady naopak už mají dávno být. My máme v tuto chvíli už dávno pracovat,“ řekl zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Ustavení výborů bylo posledním bodem, zastupitelé o něm začali jednat ve čtvrtek před 20:00. Jednání začalo v 09:00. Volba se nakonec uskutečnila v pátek od 03:00, mezitím Piráti a Praha Sobě jednání zhruba na tři hodiny přerušili a vypadalo to, že pauza bude až do 09:00, což kritizovali zástupci Spolu.

Nakonec se kluby dohodly na tom, že nemá smysl čekat tak dlouho. Původní návrh na zřízení nového výboru pro energetiku, který přednesl Hřib a který byl důvodem pro přerušení jednání, v hlasování neuspěl. Volby také provázela v několika případech hlasování o tom, ze kterého uskupení v zastupitelstvu bude předseda daného výboru. Zastupitelé označili tento proces slovem „rozstřel“. Rozdělení míst ve výborech má být dočasné.

Zastupitelé se během zasedání také vzájemně osočovali, kdo zavinil, že dosud nevznikla koalice. Zástupci Spolu z toho obvinili Prahu Sobě a Piráty, kteří uzavřeli Alianci stability a v jednáních postupují jednotně. Ti označili za původce situace naopak Spolu. Obě strany se pak obvinily, že to je právě ta druhá, která nad současnou situací „fňuká“. „Vítěz voleb a ten, kdo byl druhý, mají dost hlasů na vytvoření koalice, tak tady fňukají, že čtvrtý ve volbách blokuje vyjednávání,“ řekla zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě). „Já jsem si nevšiml, že bych tady fňukal,“ odpověděl předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček.

Zastupitelé se přeli i o dalších otázkách, například o revokaci několika usnesení radních v sociální oblasti, které navrhovala koalice Spolu. Zastupitelé se vzájemně obviňovali z toho, kdo a jak dobře či špatně pracoval. Projednávání dokumentu nakonec po několika hodinách přerušili do příštího zasedání.

Nejdelší čekání v historii

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné ČR. Od zářijových voleb už uplynulo 52 dní a dosud není známá ani podoba budoucí magistrátní koalice. Od voleb na podzim 1994 se přitom na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

Video
Video se připravuje ...

Vzkazy lídrů v předvolební debatě Blesku: Boj o Prahu! Mall TV a Blesk TV

Fotogalerie
59 fotografií