Cushman & Wakefield vydává každoročně žebříček zemí podle nejvyššího dosahovaného nájemného v nejdražší nákupní ulici. V žebříčku figuruje vždy jen jedna nejdražší ulice z každé země. Nejde tedy o absolutní žebříček nejdražších nákupních ulic světa.

„Centrum Prahy se dlouhodobě řadí k nejatraktivnějším a špičkovým světovým nákupním destinacím," uvedl partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu ze společnosti Cushman & Wakefield Jan Kotrbáček. Upozornil, že Česko zůstává v první dvacítce srovnávaných zemí, za Španělskem či Nizozemskem a v rámci střední a východní Evropy nemá konkurenci. Další v žebříčku je až na 29. místě Maďarsko s budapešťskou ulicí Váci. Geograficky nejbližší země se také umístily ve druhé desítce - Rakousko na 11. pozici a Německo na 13.

Nejvyšší roční nájemné v ulici Pařížská činí 2719 eur (66.200 Kč) za metr čtvereční. Ve vyjádření v místní měně je to zhruba stejně jako před pandemií nemoci covid-19. Meziročně se nájemné zvýšilo o devět procent. Sedmnáctá pozice ve světovém žebříčku je nejvyšším umístěním české ulice od roku 2005, kdy na stejném místě skončila ulice Na Příkopě.

Žebříček nejdražších ulic světa
Autor:  Cushman & Wakefield

V horní části newyorské Páté Avenue činí roční nájemné 21.076 eur za metr čtvereční. Výše nájmu je tam nyní vyšší o 14 procent než před pandemií. Na druhém místě ve světovém žebříčku skončila hlavní ulice v Hongkongu Tsim Sha Tsui, třetí je milánská Via Montenapoleone.

V celkovém srovnání evropských ulic je Pařížská 30. nejdražší ulicí v Evropě. Ulice Na Příkopě skončila v evropském srovnání na 33. příčce s ročním nájemným 2460 eur za metr čtvereční. Ve srovnání s dobou před pandemií je to pokles o 14 procent. Obě ulice patří mezi nejdražší ze zemí střední a východní Evropy.

"Právě covidová doba a její důsledky představují klíčový důvod, proč ulice Na Příkopě letos přelomově opustila trůn, který obsazovala permanentně minimálně po dvě desetiletí," komentoval žebříček ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. "Pařížská podává nadprůměrný výkon i v celoevropském měřítku, protože kontinentálně jsou příslušné nájmy podle společnosti Cushman & Wakefield průměrně stále o osm procent níže v porovnání s předcovidovou dobou," dodal.

Covid „zasadil ránu“ spíše „Příkopům“ než Pařížské, protože ceny nájmů se v prvně jmenované ulici více odvozují od intenzity turistického ruchu a od obecného zájmu o kancelářské prostory, upozornil Kovanda. Jak turistický ruch, tak poptávka po kancelářích v době covidu citelně utrpěly. Naopak výše nájemného v Pařížské je více odvozeno od toho, jak se daří prémiovým rezidenčním nemovitostem a segmentu luxusního maloobchodu. Rezidenční nemovitosti za pandemie zaznamenaly nebývalý rozkvět a luxusní značky nakonec pandemie nezasáhla jako běžný maloobchod, dodal Kovanda.

Fotogalerie
22 fotografií