Smrk, který každoročně stojí na Staroměstském náměstí, je hlavní ozdobou pražských Vánoc, obdivovat ho během adventu jezdí lidé z celé České republiky. Ten letošní rostl roky v malé vesnici Kytlice poblíž České Kamenice v Ústeckém kraji. „Strom jsem přihlásila já, našla jsem to na internetu a řekla tátovi, že by to mohl být dobrý nápad. On souhlasil, zkusili jsme to a vyšlo to, tak z toho máme radost,“ popsala Blesku dcera majitele pozemku Petra Kubiceho Valerie. V neděli ráno strom začali kácet, do akce byl povolán dřevorubecký mistr republiky.

Video
Video se připravuje ...

Kácení stromu pro Prahu. (20. listopadu 2022) Blesk.cz - David Malík

Strom museli pracovníci z bezpečnostních důvodů ve výšce zhruba dvou třetin uvázat na lano jeřábu, pak teprve mohlo kácení začít. V dolní části kmene dřevorubec ořezal větve a kmen rovnou opracoval tak, aby se vešel do dvou metrů hluboké kotvicí šachty na Staroměstském náměstí. „Na závěr se strom opatrně položí na návěs speciálního tahače, důkladně se zajistí a ručně se svážou všechny větve, aby byl připraven na převoz,“ popsal předseda představenstva THMP Tomáš Jílek, které za přípravou stromu stojí, jak přesně kácení probíhá.

To trvalo od brzkých ranních hodin až do odpoledne, strom pro Staroměstské náměstí uřízli kolem druhé. Tentokrát strom ale nejede do Prahy sám. „Naskytla se unikátní příležitost v tom, že stromy jsou na pozemku dva. A protože letos budeme osazovat vánoční stromeček i do dlažby na Václavském náměstí, které je po rekonstrukci spodního prostoru, využili jsme toho, že majitel nemovitosti a obec nám dali souhlas k pokácení obou stromků. Na Václavském náměstí se objeví ten menší,“ řekl Jílek Blesku v neděli ráno na místě. „Oba stromy byly určené k pokácení, větší ohrožoval jak nemovitost, tak komunikaci, ten druhý stál v ochranném pásmu Českých drah a v budoucnu by také ohrožoval trať,“ dodal.

Oba smrky, 25metrový i 15metrový, vyrazily z Lužických hor v neděli krátce před pátou do logistického areálu poblíž Mělníka, kde vydrží do následujícího dne. Do centra Prahy pak přijedou v úterý časně ráno. „Logisticky náročný převoz za doprovodu policie bude záměrně probíhat v noci, abychom co nejméně narušili dopravu v Praze,“ uvedl Tomáš Novotný, místopředseda představenstva THMP.

Video
Video se připravuje ...

Kácení vánočního stromu, Tomáš Jílek. (20. listopadu 2022) Blesk.cz - David Malík

Strom na Staroměstském náměstí pak budou pracovníci několik dní krášlit. Čas mají do pátku, v sobotu totiž proběhne jeho slavnostní rozsvícení, na nějž se z českokamenicka přijedou podívat i majitelé pozemku, na němž vyrostl. Od té doby se pak bude rozsvěcet každý den od 16:00 do půlnoci. Úsporné LED technologie podle THMP slibují, že by probíhající energetická krize neměla narušit slavnostní atmosféru Vánoc. 

Poklidná cesta

Po pokácení stromy přenocovaly u Kralup nad Vltavou, aby se nedlouho před úterní půlnocí vypravily směrem do Prahy. Tam dorazily v časných ranních hodinách. Ihned byly zahájeny nelehké práce na jejich vztyčení, které zabraly několik hodin. A následných několik dnů zabere i výzdoba stromů, která bude spočívat v kilometrech světelných řetězů, ale i nejrůznějších vánočních ozdob.

Video
Video se připravuje ...

Stavění vánočního stromu na Staroměstském náměstí v brzkých ranních hodinách. (22. listopad 2022) David Malík

Fotogalerie
86 fotografií