Osmý ročník Dne válečných veteránů pořádala Praha 2 ve ve spolupráci s Armádou ČR, Československou obcí legionářskou, Sdružením válečných veteránů ČR a Vojenským historickým ústavem.

Páteční dopoledne patřilo dětem z mateřských i základních škol. Žáci si mohli poměřit své znalosti, prohlédnout vojenskou techniku a seznámit se s činností Armády ČR. Děti nakreslily obrázky, které poputují vojákům působícím v zahraničních vojenských misích. 

Hlavní část programu začala ve dvě hodiny odpoledne. Akce se zúčastnila ministryně obrany a radní Prahy 2 Jana Černochová (ODS), starostka Alexandra Udženija (ODS), náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka, předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský či 1. místopředseda Sdružení válečných veteránů ČR Ladislav Sornas.

Součástí odpoledního progarmu byla tradiční pieta a ocenění vybraných vojenských veteránů. Připomínaly se konkrétní lidské osudy. Vzpomínalo se na pohnutý osud plukovníka Karla Janšty, rodáka z Prahy 2 a příslušníka 311. československé bombardovací perutě. Komunistický režim Janštu donutil dělat podřadné práce. 

„Hrdinství našich vojáků jsme si u nás na Dvojce letos připomněli již poosmé. Za tu dobu je Den válečných veteránů s Prahou 2 neodmyslitelně spjat a moc mě těší, kolik lidí napříč generacemi každý rok na náměstí Míru zavítá, aby si hrdiny, kteří nasazují své životy za naši bezpečnost, připomnělo," řekla Černochová. Celý den byl připraven křížkový háj, který zaplavily hořící svíčky, vlajky, symboly vlčího máku i živé květiny. 

Český dron

I letos byla na náměstí Míru k dispozici přehlídka vojenské techniky, ať už historické, tak i současné. Úplnou novinkou ale bylo představení dronu AP-25 Bivoj od českého výrobce. Na drony tohoto typu byla už dříve vyhlášena veřejná sbírka, poté sloužily Ukrajinské armádě. 

Fotogalerie
10 fotografií