Transplantace ostrůvků může pomoci lidem, kteří mají potíže se slinivkou, ať už kvůli zánětům, nádoru nebo kvůli jiným komplikacím a hrozí u nich vznik diabetu. Transplantovat ostrůvky lze od zemřelého dárce, ale také tzv. autologním způsobem, kdy pacient dostane ostrůvky ze své vlastní slinivky. Langerhansovy ostrůvky ve slinivce mají na starosti tvorbu inzulinu a dalších látek, které regulují hladinu cukru v krvi.

Risk a zisk?

Princip výkonu spočívá v tom, že proběhne odstranění slinivky u pacienta, který trpí například zánětem slinivky a tím se z něj stane pacient, který už nemá potíže se slinivkou, ale má diabetes. Pacient potom dostane ostrůvky zpět do těla, kde se uchytí v játrech a nadále zde mohou tvořit inzulin. Pokud se operace správně načasuje a provede, ve třetině případů je šance, že pacient nebude mít diabetes vůbec, v další třetině případů bude mít jen lehkou formu, která je občas potřeba korigovat, a ve zbytku případů je již slinivka natolik poškozená, že je v ní nedostatek ostrůvků a operace nemusí být úspěšná, tento odhad ale bohužel dopředu nevíme,“ vysvětlil na tiskové konferenci přednosta kliniky diabetologie IKEM Peter Girman.

Tímto způsobem už experti z IKEMu vyléčili několik desítek pacientů, vůbec poprvé se ale podařilo provést tento zákrok díky mezinárodní spolupráci českých a slovenských doktorů. Na Slovensku se jednalo o celkově první transplantaci Langerhansových ostrůvků, podstoupit ji musel 29letý pacient, kterého trápily záněty slinivky tak silné, že jej ohrožovaly na životě. Šimon K. podstoupil náročný zákrok na Slovensku v nemocnici v Martině, kde mu byla odebrána slinivka. Ta následně leteckým transportem zamířila do IKEMu, kde z ní pomocí složité laboratorní metody doktoři extrahovali ostrůvky. Ještě ten samý den potom specialisté přepravili už samotné ostrůvky zpět na Slovensko, kde na ně Šimon čekal v umělém spánku. Operace začala v ranních hodinách a dokončena byla ten samý den večer.

Nejhorší rok v životě

Šimon se s novináři podělil o to, co jeho operaci předcházelo a čím vším si musel projít: „Poslední rok až rok a půl byly nejhorší v mém životě, celkem pět měsíců z toho jsem strávil v nemocnici a měl jsem asi deset záchvatů slinivky. Čím víc jich bylo, tím více byla slinivka poškozená a já tím více slabý. Nebyl jsem schopný nic dělat, musel jsem si počítat objem tuků, který za den sním“. V takto závažném stavu by mu dokonce hrozila rakovina slinivky, což pro něj bylo nakonec jedním z rozhodujících důvodů, proč se rozhodl experimentální léčbu s nejistým výsledkem postoupit. „Nejhorší bylo, že se to nezlepšovalo, občas jen krátkodobě, ale z dlouhodobého hlediska to dobré nebylo. Věděl jsem, jaká jsou rizika této operace a že se jedná v podstatě o experimentální léčbu, ale v mém případě šlo o to, aby se můj stav nezhoršoval. Pokud jsem se chtěl vyhnout rakovině, tak toto byla jediná cesta. Mé záchvaty se kontrolovat nedaly, přičemž diabetes ano, proto byla jediná rozumná cesta věřit doktorům, že operaci zvládnou, za což jim moc děkuji, stejně jako odborníkům v IKEMu,“ popsal Šimon Blesku, jak se rozhodoval.

V současné chvíli je jeho stav výrazně lepší. Tři týdny po zákroku už je na nohou a bez výraznějších problémů je již schopen jíst běžnou stravu. Bolesti ho už netrápí a konečně může jíst bez strachu. Pár týdnů bude ještě trvat, než si jeho tělo zvykne fungovat bez slinivky a než v játrech naplno začnou působit transplantované ostrůvky.

Video
Video se připravuje ...

Transport slinivky z nemocnice v Martině do IKEMu a následná extrakce Langerhansových ostrůvků IKEM

Transplantace Langerhansových ostrůvků v IKEMu probíhají od roku 2005 a za tu dobu jí prošla zhruba stovka pacientů. IKEM se řadí mezi světovou špičku v provádění těchto zákroků, jelikož v celé Evropě se vyskytuje pouze pět center, kde transplantace tohoto typu lze provést. Stejným způsobem, jako se podařilo takto provést důležitou část zákroku v IKEMu pro pacienta ze Slovenska, bude tato péče dostupná i pacientům z dalších nemocnic v českých regionech. V minulosti podobný zákrok proběhl už dříve ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Brně a experti z IKEMu už jednají o další transplantaci také s kolegy ze Salzburgu.

Fotogalerie
48 fotografií