O vlásek mohl uniknout smrti řidič, u kterého před časem zasahovala pražská záchranná služba. Při dopravní nehodě, kdy se srazila tři auta, měl řidič v prostředním voze volně položené nářadí. Při nárazu hever udeřil řidiče do hlavy a způsobil mu zranění neslučitelná se životem. Přitom by mohl vyváznout jen s lehkým zraněním. 

Zabít může i pet lahev

Asi málokdo si uvědomuje, co může způsobit například taková lahev s vodou. Po nárazu se předměty v autě rozlétnou a naberou ničivou sílu. Taková situace poté může způsobit mnohem vážnější zranění. „Čím je vyšší rychlost při nárazu a čím těžší je převážené těleso, tím bývají následky závažnější. Například plná 1,5litrová lahev s vodou se bude při nárazu v rychlosti 50 km/h chovat, jako by vážila přes 20 kilogramů. Při rychlosti 90 km/h to bude už bezmála 40 kilogramů,“ varuje mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. 

Nastavení opěrky

Zapomínat by se nemělo ani na tolik důležité hlavové opěrky. Správně nastavené opěrky mohou zabránit vážnému či smrtelnému zranění krční páteře. V případě nárazu se tělo vymrští nejprve dopředu, až poté se prudkým pohybem odrazí dozadu. 

Záchranáři doporučují nastavit vrchní část opěrky souběžně nebo optimálně o 3 až 5 centimetrů výš, než je temeno hlavy řidiče a dalších osob ve vozidle. Opěrka by neměla být od hlavy ani příliš daleko. Loni museli záchranáři zasahovat u téměř dvou tisíc dopravních nehod. Od začátku letošního roku jejich počet přesáhl 1800.

Fotogalerie
3 fotografie