Boj s časem toužím tentokrát neprohrát, zpívá se ve slavné písničce ze seriálu Sanitka. Nikdo neví, kdo v blikajícím a houkajícím voze leží a jak naléhavý jeho stav je. Přesto se záchranáři s bezohlednými lidmi setkávají stále častěji.

Pondělní incident v centru Prahy šokoval extrémním sobectvím. Senior se nejprve loudal po tramvajových kolejích na Palackého náměstí a ignoroval sanitku mířící do Všeobecné fakultní nemocnice. I když si uvědomil, co se děje, klidně pomalu pokračoval v cestě a pak řidiči, který ho dojel, podrážděně ukázal vulgární gesto.

„Pán nereagoval ani na světelné a zvukové znamení, ani na troubení. Nedošlo k žádnému ohrožení pacienta, jde hlavně o etickou stránku věci,“ popsal Bořek Bulíček, ředitel záchranné služby Trans Hospital, která převážela muže po operaci plic, jemuž se v domácím léčení přitížilo a dusil se.

Video
Video se připravuje ...

Sanitka vezla pacienta do nemocnice. Cestu jí zastoupil prošedivělý muž, který zcela ignoroval houkání. Na řidiče sanitky ještě vztyčil prostředníček! Facebook Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje

Cenné minuty

Řidič sanitky nemohl situaci na místě nijak řešit. „Pána objel a pokračoval k nemocnici,“ uvedl Bořek Bulíček. Tentokrát to šlo relativně jednoduše. Záchranář připomněl také, že si lidé často neuvědomují, že všechny sanitky jsou vybaveny kamerami. Policii však záchranáři tentokrát nic nehlásili, protože šlo jen o krátké zdržení.

Video z incidentu, který se stal paradoxně na dohled od budovy ministerstva zdravotnictví, zveřejnila na sociálních sítích Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, s níž Trans Hospital spolupracuje. „Tak takhle ne. Nikdy nevíte, jestli zrovna někdo nebojuje o život. Buďte ohleduplní. Nedovolte, abychom ztráceli cenné minuty,“ zastali se kolegů na twitteru.

Víte, že

Řidič, který blokuje sanitku, může dostat pokutu až 2500 Kč.

Fotogalerie
6 fotografií