Na náměstí Borise Němcova před ruskou ambasádou se 10. října setkali příznivci uspořádání referenda o připojení Kaliningradské oblasti k Česku. Jejich setkání je vyvrcholením vtipu, který v posledních dnech obletěl celý internet, ten je reakcí na zfalšovaná referenda, která Rusko uspořádalo v okupovaných oblastech Ukrajiny. Zhruba stovka účastníků přišla akci podpořit s řadou vtipných transparentů, které počínání Ruska parodují. Kromě úvodního slova organizátorů, na akci promluvili ředitel neziskové organizace Dárek pro Putina Martin Ondráček, historik Michal Stehlík a došlo také na zdravici od europoslance Tomáše Zdechovského, který se nemohl zúčastnit osobně.

„Chtěli jsme udělat něco produktivního pro společnost, vybrat tady nějaké peníze na Ukrajinu a vysmát se Rusku. Všechno je to legrace a satira, ale snažíme se tím poukázat na tu neférovost referend, která rusové na Ukrajinském území pořádají“, řekl Blesku hlavní pořadatel Tomáš Kotrouš (20). V jeho úvodním proslovu k účastníkům potom zaznělo: „Vaší přítomností zde ukazujete, že máte smysl pro humor, i v příležitostech tak těžkých, jako je zcela zbytečná válka. I po mnoha desetiletích, zde naplňujeme platnost výroku jednoho nejmenovaného říšského protektora, který tvrdil, že Češi jsou smějící se bestie. Zřejmě jsou a my jsme za to moc rádi.“

Předem jasné referendum

Akce nebyla jen o transparentech a řečnících, organizátoři nejsou žádní troškaři a na místě uspořádali rovnou referendum o připojení Královce k Česku, jehož výsledky byly vzápětí vyhlášeny. Pro připojení se vyslovilo 98% jeho účastníků, organizátoři ale předem uvedli, jaké výsledky očekávají a západní partnery o nich vyrozuměli již předem. „Rozdíl mezi referendem, které zde pořádáme my, a těmi které pořádá Rusko na Ukrajině, je ten, že nás alespoň někdo bere vážně“, řekl po vyhlášení výsledků hlavní organizátor Tomáš. 

Mezi příznivci této akce se objevil také student Adam (20), který kromě své přítomnosti přišel iniciativu podpořit také prodejem placek, výtěžek hodlá poslat ukrajinské ambasádě. Blesku krátce vysvětlil, proč je mu iniciativa sympatická: „Podporuji tuhle akci, hlavně protože si myslím, že náš nárok na Královec je zcela legitimní, placky jsem si nechal vyrobit spontánně a původně jsem je chtěl rozdávat zadarmo, pak mě ale napadlo lidi poprosit o dobrovolný příspěvek a výtěžek poslat na Ukrajinu“.

Celý nápad s Kaliningradem vznikl na polském internetu a Čechy na ně upozornil mezi prvními právě europoslanec Zdechovský. Češi, kteří jsou světu pro svůj smysl pro humor již dobře známí, si v této recesi začali okamžitě libovat a do dvou dnů Královec zaplavil český internet. K běžným uživatelům sociálních sítí se připojili velké i malé společnosti, které začali oznamovat, že své služby budou poskytovat i v tomto novém patnáctém kraji ČR a dokonce i další politici včetně slovenské prezidentky Čaputové.

Na průběh celé akce dohlíželo několik desítek policistů, kteří až na jeden drobný incident nemuseli žádným způsobem zasahovat. Akce proběhla v klidu a po vyhlášení výsledků satirického referenda se účastníci rozešli. Organizátoři žádné další akce neplánují a celý vtip tímto považují za ukončený, jak dlouho ale bude žít svým životem na vlnách internetu, se ještě uvidí.