Nejvytíženějšími oblastmi Prahy byly ve čtvrtek a v pátek okolí Pražského hradu a příjezdové komunikace. „Jde zejména o spádové komunikace vedoucí z prostoru Letiště Václava Havla a komunikace spojující tuto oblast s centrem města,“ uvedl Úřad vlády. Jedná se například o Evropskou či Jelení ulici, doplnila Strakova akademie.

V okolí těchto lokalit nejsou žádné stálé dopravní uzávěry. „Ale vzhledem k velkému počtu národních delegací, které se summitu zúčastní, je doprava během přesunů delegací pozastavena na dobu nezbytnou pro průjezd autokolony,“ sdělil úřad před konáním supersummitu.

K přepravě lídrů a jejich delegátů bylo určeno podle údajů Úřadu vlády přibližně 250 vozidel, která je do prostor Pražského hradu přepravovala z 15 různých hotelů, ve kterých byli ubytováni, a z Letiště Václava Havla, kam přilétli. 

Největší nápor byl ve čtvrtek po poledni, kdy na Hrad zamířili vedle lídrů zemí Evropské unie také zástupci nečlenských států. Pozvánku na premiéru nového formátu Evropského politického společenství (EPC) dostalo 17 zemí včetně Británie, Ukrajiny a Turecka. 

Policie zatím nemusela řešit kvůli summitu žádné problémy, uvedla policie zhruba hodinu po čtvrtečním poledni. U vstupu do Hradu od Prašného mostu byla doprava plynulá. Občas projela kolona vozů doprovázená policií, která přivážela účastníky summitu. Totéž se dělo v pátek přes den, zvláště vpodvečer, kdy vozidla za doprovodu policejních motorek a vozidel Hradčany opouštěly. Na Hrad kromě státníků mířily i skupinky turistů. Policisté, kteří vstup hlídali, je ale museli upozornit na to, že Hrad je kvůli jednání evropských politiků až do soboty uzavřen.

500 policistů, 1200 novinářů

Hosty summitu chrání přibližně 500 příslušníků policie, ochranné služby, útvaru pro ochranu prezidenta a pravděpodobně též armády. Akreditovaných novinářů z celého světa je více než 1200. Spolu s organizačním týmem se tedy v areálu Pražského hradu může pohybovat až 2500 osob.

Letiště

Většina letů s politiky byla odbavena na čtvrtém terminálu ruzyňského letiště, který spravuje ministerstvo obrany a který neslouží pro běžné lety. Někteří politici, kteří přiletěli do Česka klasickými linkami, byli odbaveni ve VIP prostorách. „V souvislosti se summitem nebyl nijak omezen provoz na Letišti Václava Havla, provoz byl plynulý,“ řekla ČTK mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. Zpoždění několika letů byla minimální, v řádech jednotek minut.

Video
Video se připravuje ...

V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) Daniel Šesták

Fotogalerie
123 fotografií