Po fotografii malby Orba a lov nejprve pátrali restaurátoři, avšak bez výsledků. Dlouhou dobu se zdálo, že se nepodaří určit přesnou barevnost této malby. Město se nakonec obrátilo na veřejnost, zda někdo nevlastní kvalitní fotografii. To se nakonec podařilo.

„Nebýt pomoci Pražanů, nebylo by možné nově vznikajícímu levému křídlu Průmyslového paláce vrátit jeho klenot v původní podobě. Paní Richterové i panu Šámalovi proto patří velký dík, protože pomohli zachránit část historické hodnoty této významné památky," uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Autor fotografie byl v roce 2008 studentem dějin umění a pracoval na publikaci Umění jako dekorace a symbol zabývající se výzdobou pražských reprezentačních budov. Šámal pro knihu pořizoval i fotografie. „Když jsem se dozvěděla o hledání fotografie této malby, zkusila jsem její název zadat do vyhledávání v našem knihovním systému a digitální knihovně. Nevěděla jsem, zda na něco narazím, ale podařilo se mi dohledat snímek i jméno jeho autora," uvedla Richterová.

Fotografie poslouží k určení přesné barevnosti vznikající malby, kterou vytvoří restaurátor a umělecký sklář Zdeněk Kudláček. Využije také originální perokresbu od Mikoláše Alše, kterou zvětší a přenese na karton. Následně ji speciálními nůžkami rozstříhá tak, že na místě linky vznikne mezera odpovídající olověnému profilu, do kterého se jednotlivá skla vkládají.

Fotogalerie
36 fotografií