Na soud se kvůli kruhovému objezdu obrátila fyzická osoba. Argumentovala především tím, že objezd nemůže vzniknout jen na základě přechodné úpravy provozu, uvádí server. Podle názoru stěžovatele nebyly úpravy ani dostatečně vysvětleny.

Soud rozhodl, že Praha 1 postupovala při povolení nezákonně. Použila totiž postup pro stanovení přechodné úpravy místního provozu, přestože ve skutečnosti zřídila úpravu trvalou. „Zkrátil tím práva navrhovatele na uplatnění námitek proti podobě výsledné regulace,“ uvádí se v rozsudku.

Vybudování kruhové objezdu u Prašné brány hájil počátkem května radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS). Uvedl, že stavba pomůže odlehčit dopravu v dalších částech centra a souvisí s dalšími budoucími změnami dopravy v okolí, například s obousměrným provozem v Hybernské ulici.

Řešení naopak kritizoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek Scheinherr. „Říkal jsem panu radnímu Burešovi už v únoru, že s tím nesouhlasím, že to je jak dopravní hřiště někam k Lidlu. Technická správa komunikací (TSK) to odmítla realizovat, ale oni si objednali vlastní firmu,“ řekl ČTK počátkem května Scheinherr.

Kruhový objezd Praha 1 v minulosti udělala také na křižovatce Národní třídy, Jungmannovy a Perlové.

Fotogalerie
9 fotografií