Michaela si nástupem k profesionálním hasičům splnila svůj velký sen. Mezi dobrovolné hasiče patří už tři roky. „Přestěhovala jsem se do Dolních Měcholup, kde měli vyvěšený inzerát na to, že shání dobrovolné hasiče. Primárně jsem myslela, že preferují chlapce, ale říkala jsem si, že to splňuji a že si myslím, že to zvládnu. Přihlásila jsem se, došla jsem na pohovor, kluci si to se mnou zkusili a už jsem tam zůstala,“ řekla Michaela Blesku. 

Fyzické testy byly náročné, Michaela totiž neměla oproti mužům žádné úlevy. Nic ale nenechala náhodě. „Důkladně jsem se připravovala. Běhám sport TFA, což je příprava na výjezd. Běhá se v komplet plné zbroji i s dýchacím přístrojem, se vším, jsem na zátěž zvyklá. Běháme překážky, taháme figuríny, je to komplexní trénink, byl pro mě velkým přínosem,“ nechala se slyšet. 

Obavy z toho, jak se jí v převážně maskulinním prostředí bude dařit, prý nemá. „Věřím, že se sžijeme dohromady. Myslím, že v pánském kolektivu dokážu fungovat, už jsem si to ověřila, tak myslím, že to bude fajn,“ dodala. 

Michaela má za sebou už zhruba padesátku výjezdů právě s měcholupskými dobrovolnými hasiči. Zasahovala u technických záležitostí, u požárů či mimořádných událostí. Vůbec nejtěžší zásah zažila v dubnu 2020, kdy vypukl požár v pražské Černokostelecké ulici. „Přijeli jsme na místo jako druhá jednotka. Jednalo se opožár bytu, bylo tam zraněno 14 osob, popálených, z toho šest malých dětí. Museli jsme poskytnout předlékařskou péči, byl to náročný zásah, ale myslím, že jsme ho zvládli,“ uvedla. První 24hodinová služba u pražských hasičů ji čeká v sobotu 3. září.

„Žádné rozdíly“

Michaela není u profesionálních hasičů jedinou ženou. Z celkem 10 550 profesionálních hasičů v Česku je 969 žen, ty ale slouží převážně na operačních střediscích či na odboru prevence a ochrany obyvatelstva. „Před 40 lety, když jsem přišel k hasičům, si pamatuji, že ženy vyjížděly, ale ani tehdy nesloužily jako hasičky, sloužily na voze jako spojařky. Situace se pak změnila, myslím si, že musíme jít s dobou. Situace tomu nahrává,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček s tím, že zejména v západní Evropě slouží ve výjezdu tři až pět procent hasiček.

„Nechceme dělat žádné rozdíly mezi ženami a muži, jestliže žena splní všechny kvalifikační předpoklady, které chceme po mužích, není důvod, aby nebyla zařazena ve výjezdové jednotce,“ dodal s tím, že událost je třeba vnímat jako příležitost, která může práci hasičů zkvalitnit. 

Hlásí se další

Michaelu mezi profesionálními hasiči přivítal také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Uplatňovat rozdílný přístup vůči pohlavím v této době, ve chvíli, kdy daný adept nebo adeptka splní předpoklady, aby mohl danou pozici zastávat, do uvažování dneška nepatří,“ nechal se slyšet. 

Blesku také prozradil, že od chvíle, kdy se zpráva o přijetí Žďárské rozšířila, hlásí se další ženy. „Mám k jejich přijímání liberální postoj. Ale dodávám, že hasiči si musí zachovat svoji profesionalitu. Nároky na ženu ve výjezdu jsou tak opravdu stejné jako na muže, i přísné fyzické testy. Logicky vzato během nich uspěje více mužů, ale uzavírat to prostředí jen pro ně mi nepřijde jako správné rozhodnutí,“ řekl.

Video
Video se připravuje ...

Ve výjezdové jednotce profesionálních hasičů začala pracovat první žena Michaela Žďárská. Blesk.cz - Ivan Hladík

Fotogalerie
38 fotografií