V době, kdy se mnoho dospělých třáslo strachem při pouhé myšlence na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, pomáhala teprve čtrnáctiletá dívka odklízet důkazy atentátu. Jindřiška Nováková pomohla schovat zakrvácené kolo, na kterém prchal Jan Kubiš. Po jejím dopadení ji nacisté deportovali do koncentračního tábora Mathausen, kde byla 24. října zavražděna. Stala se tak nejmladší obětí. 

Pamětní dílo

Na počest statečnosti a oběti, kterou Jindřiška přinesla, jí nyní nechala radnice Prahy 8 vytvořit uměleckou instalaci Dívka s kolem. Kolemjdoucí si ji mohou prohlédnout na pozemku Základní školy Bohumila Hrabala. „Jindřiška Nováková byla žačkou této školy. Byla nejmladší, čtrnáctiletou odbojářkou, spolupracovnicí operace Anthropoid,“ sděluje Blesku Michal Švarc, zastupitel Prahy 8.

Umělecká soutěž vyšla na 300 tisíc korun a samotná instalace díla včetně hracích prvků a pítka pod instalací na 1,6 milionu korun. Jak dílo, tak doplňky porota vybrala s ohledem na věk dětí I. stupně základní školy. Na nádvoří je dílo i s hracími prvky natrvalo.  

„Spojení umění v ulici s instalací připomínající hrdinství nejen Jindřišky Novákové, ale všech podporovatelek operace Anthropoid, bylo financováno z fondu magistrátu ‚Umění pro město‘,“ dodává Michal Švarc. Dílo se skládá z mnoha obručí, mezi kterými jsou nataženy dráty, takže každá zvlášť připomíná cyklistická kola. Spolu jsou spojeny tak, aby vytvářely kouli. Na vrcholu sedí železný obrys dívky s rukou nataženou k nebesům, který se může rozsvítit. 

Každoroční zářijová slavnost

V neděli 4. září během odpoledne a večera proběhly Libeňské slavnosti, při nichž bylo dílo v 17:30 slavnostně odhaleno. Jejich součástí byla i hudební či taneční vystoupení či ukázky tradičních řemesel. V rámci slavnostní akce vystoupilo Foestrovo komorní pěvecké sdružení a děti ze školy Na Korábě.

Stejného data, tedy 4. září roku 2014, byla Jindřišce Novákové odhalena pamětní deska na budově školy. V září 2020 pak proběhla kompletní rekonstrukce desky. 

Video
Video se připravuje ...

Umělecké dílo Dívka s kolem na nádvoří ZŠ Bohumila Hrabala. Jan Dařílek

Fotogalerie
14 fotografií